– Riktig å tvangsfore sultestreikere

Professor Gil Siegal. (Foto: University of Virginia School of Law)
Professor Gil Siegal. (Foto: University of Virginia School of Law)

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

30. juli vedtok Knesset en ny lov som tillater at sultestreikende fanger kan bli tvangsforet dersom en domstol gjør slikt vedtak. Kritikerne av loven sier dette bryter mot fangenes menneskerettigheter. Noen israelske leger har til og med omtalt tvangsforing som “tortur”. De fleste israelske leger ser ut til å avvise tvangsforing.

Men professor Gil Siegal, en ledende ekspert på legeetikk i Israel, er uenig.

– Leger må redde livet til sultestreikende selv om det er imot fangenes vilje, sier han til Ha’aretz.

– Jeg blir flau på vegne av legene som vil se en fange dø i navnet til en politisk protest, legger han til.

Siegal aksepterer ikke betegnelsen “tvangsforing”. Han mener det må kalles “livredning”.

 

Prinsipper i legeetikken

Legeetikk bygger tradisjonelt på fire grunnleggende prinsipper: Pasienten har selvbestemmelsesrett, legen må unngå å skade pasienten, forsøke å hjelpe pasienten og ikke forskjellsbehandle pasienter.

– Men to prinsipper mangler. Det første er livets hellighet og det andre er gjensidig ansvar og solidaritet, argumenterer Siegal.

En sultestreikende fanges selvbestemmelsesrett kommer i konflikt med legens ønske om å beskytte hans liv. Siegal mener Israel ikke trenger å bøye seg for en anglo-amerikansk legeetikk som undervurderer livets hellighet.

– Det er 200 år med amerikansk legeetikk som mine kollegaer siterer med stolthet. Men i det samme landet [USA], dør folk i gatene fordi de ikke har helseforsikring. I Israel skjer ikke slikt og det vil aldri skje, fordi solidariteten sikrer at vi redder liv, sier Siegal.

 

Sultestreikende fange i koma

Den palestinske fangen Mohammed Allaan ble tatt i administrativ forvaring av Israel i november 2014. Han er mistenkt for å være medlem av terrorgruppen Islamsk Jihad. De siste to månedene har Allaan sultestreiket. Fredag 14. august mistet han bevissthet. Legene på sykehuset hvor Allaan får behandling har sagt at de nekter å tvangsfore ham.

– Dersom Allaan blir løslatt, vil det føre til en massiv sultestreik blant sikkerhetsfanger og bli et ny type våpen for terroristene, sier sikkerhetsminister Gilad Erdan.Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag