Hva er galt med disse overskriftene?

Hva gjør VG og Dagbladet feil her?

Skjermdump av overskrifter i nettutgavene til VG og Dagbladet, tatt 8. oktober.

Dagbladet kaller dem ”infiltratører” og ”pistolmenn”, og skriver at de ”mistenkes for å være israelsk hemmelig politi”. De ”angriper”, kan vi lese.

VGs overskrift forteller at noen har ”kledd seg ut som palestinere” og at de ”skjøt mot demonstranter på Vestbredden”. I ingressen fortelles det at de er ”israelske spesialsoldater”.

Med slike spekulative overskrifter og ingresser gjøres forsvarerne til angripere, og en krevende undercover-operasjon der ingen ble drept til tross for at situasjonen var farlig, nedgraderes til en fortelling om at noen kledde seg ut for å skyte demonstranter.

Finnes det overhodet noen andre demokratiske rettsstater enn Israel som får lignende omtale når landets sikkerhetsstyrker stanser voldelige angrep med bruk av sivilkledd politi?

 

Forsvaret takker for heltemodig innsats

Hva var det egentlig som skjedde utenfor Ramallah i går, der to AFP-journalister sørget for å filme det israelske forsvarets arrestoperasjon? Ifølge det israelske forsvarets talsmann Peter Lerner deltok 300 steinkastende palestinere i angrep mot alle som våget å passere en av hovedveiene mot Jerusalem. De israelske styrkene lyktes i å oppløse folkemengden og arrestere tre steinkastere.

Lerner forklarer at en liten gruppe utvalgte menn fra en spesialstyrke ble sendt inn for å infiltrere folkemengden og skremme mengden til å begynne å spre seg, før soldater i ordinære uniformer rykket inn. Lerner skriver:

”Disse guttene er modige, vågale og setter seg selv i fare for vår skyld. Takk!”

Han har selv delt en video av undercover-soldatenes innsats.

En annen talsmann fra forsvaret, som Jerusalem Post har snakket med, anslår at antallet opprørere var om lag 350. Hun opplyser at folkemengden i tillegg til å kaste steiner, brannbomber og fyrverkeri, også rullet brennende bildekk mot israelske styrker. Skuddene som ble avfyrt, var mot noen av lederne for opptøyene.

 

Ropte på ny intifada

Times of Israel refererer nyhetsbyrået AFP, som mener det var 100 deltakere i opptøyene. Avisen skriver at opprørerne dro samlet fra Bir Zeit-universitetet i Ramallah og ropte slagord om en ny intifada. Undercover-soldatene var med opprørerne i mer enn en halv time uten å bli avslørt, flere titalls meter fra de israelske styrkene som stilte seg opp i nærheten av opptøyene.

De uniformerte soldat-troppene avfyrte sjokkgranater og gummikuler, og brukte tåregass, uten å få stanset opptøyene. I ett og samme øyeblikk trakk fire undercover-soldater fram skytevåpen og avfyrte skudd. Tre andre var ubevæpnet, og i videoen kan man se hvordan de tar tak i to skadde opprørere, slår dem og arresterer dem. Til sammen ble tre palestinere skadet, ifølge AFP. For en av dem er tilstanden kritisk. Han skal ha blitt truffet av et skudd i bakhodet.

 

Husk hva de utrettet!

Undercover-soldatenes grad av voldsbruk kan selvfølgelig diskuteres. Den diskusjonen vil sikkert bli tatt også internt i Israel. Men det går ikke an verken å føre en slik diskusjon saklig, eller å rapportere etterrettelig om saken, og samtidig se bort fra at spesialsoldatene satte livet på spill ved sin innsats, og at de lyktes med å stanse et tresifret antall farlige voldsmenn fra å fortsette sine forsøk på å skade og potensielt drepe forbipasserende israelske jøder. De norske nyhetsoppslagene i VG og Dagbladet nedtoner denne siden av saken til det uproporsjonale. Steinkasting har krevd liv før. Og selv om noen av voldsmennene ble skadet i konfrontasjonen, ble det utvist en slik grad av forsiktighet at ingen ble drept.

Forrige artikkelMIFFs nestleder ble vitne til terrordrama
Neste artikkelBibelskolestudent knivstukket i Jerusalem
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Tor-Bjørn Nordgaard (f. 1980) er fra mars 2016 ny redaktør av MIFFs avis Midtøsten i fokus. Nordgaard har jobbet som journalist for MIFF fra 2014. Han har bakgrunn som frilansjournalist og forfatter. Tlf. 95278159 E-post: tor-bjorn@miff.no Følg Nordgaard fra Facebook-siden https://www.facebook.com/mifftbn/