To knivangrep i Jerusalem onsdag

Terrorister angrep israelere ved sentralbusstasjonen og ved Damaskus-porten. I tillegg er en tredje knivbevæpnet palestiner pågrepet.

Åstedet for knivangrepet ved sentralbusstasjonen i Jerusalem onsdag kveld. (Foto: Det israelske politiet)

Onsdag kveld ved 18-tiden gikk en palestinsk terrorist til angrep på en 70 år gammel kvinne ved sentralbusstasjonen i sentrum av Vest-Jerusalem. Terroristen var en palestinsk mann i 20-årene fra Øst-Jerusalem. Han skal nylig ha blitt sluppet fri fra israelsk fengsel etter å ha sonet en dom på tre år for terrorvirksomhet.

Politiet opplyser at han knivstakk kvinnen på Jaffa-gaten mens hun var i ferd med å gå inn i en buss nær stasjonen. Bussjåføren dro henne inn på bussen etter at hun hadde blitt stukket, og han klarte å lukke døren og hindre terroristen i å få tatt seg inn blant passasjerene. Politiet skjøt og drepte terroristen utenfor bussen.

Kvinnen ble alvorlig, men ikke livstruende, skadet. En lege som var passasjer på bussen tok hånd om henne fram til ambulansen kom og fraktet henne til sykehus.

Dette kan du lese om i Times of Israel, Ynetnews.com og Jerusalem Post.

 

Trakk kniv ved Damaskus-porten

Omtrent klokken 16.30 onsdag ettermiddag gikk en 19 år gammel palestiner fra Hebron til angrep ved Damaskus-porten like utenfor Gamlebyen i Jerusalem. Han hadde på seg kamuflasjeklær, og virket nervøs mens han satt ved porten. Grensepolitiet oppfattet ham som mistenkelig. Da de spurte om å få sjekke om han hadde våpen på seg, trakk han kniv. Grensepolitiet skjøt og drepte ham før han rakk å skade noen.

 

Kan ha avverget et tredje angrep

En 24 år gammel palestiner fra flyktningleiren Shuafat i Øst-Jerusalem ble pågrepet av politiet onsdag ettermiddag. Han forsøkte å smugle med seg en kniv da han tok en minibuss til Jerusalem. Kniven var pakket inn i klær og lå under setet hans på bussen. Grensepolitiet oppdaget den da de gjennomsøkte bussen ved en kontrollpost, ifølge politiet. 24-åringen hadde en liten gutt på fanget. Gutten ble overlevert til andre familiemedlemmer og 24-åringen ble innbrakt til avhør.

 

Bakgrunn:

Søndag 13. september begynte en periode med palestinske voldelige opptøyer på Tempelhøyden i Jerusalem, basert på rykter om at Israel vil forandre status quo på stedet som holdes hellig av både jøder og muslimer. Israelske myndigheter har hele tiden tilbakevist disse ryktene. Sammenstøtene som har oppstått når israelske styrker har stanset voldshandlingene, har ført til en eskalering av konfliktnivået i Øst-Jerusalem og på Vestbredden.

Mahmoud Abbas’ tale i FN 30. september bidro til å opprettholde ryktene om forandringer på Tempelhøyden, selv om Netanyahu tilbakeviste påstandene fra den samme talerstolen dagen etter.

Spenningsnivået har eskalert etter at et jødisk foreldrepar ble skutt langs en vei på Vestbredden torsdag 1. oktober, og to menn ble drept i knivangrep i Jerusalem lørdag 3. oktober. Gamlebyen ble i to dager stengt for palestinske borgere som ikke bor eller jobber innenfor bymuren, men disse restriksjonene ble tirsdag 6. oktober opphevet som lovet.

Her kan du lese om en del av hendelsene som utspant seg i helgen 3.-4. oktober.

Her kan du lese om de politiske reaksjonene på israelsk og palestinsk side søndag 4. oktober.

Her kan du lese hva som skjedde mandag 5. oktober.

Her kan du lese om hendelser tirsdag 6. oktober, da opptøyene først spredte seg til Sentral-Israel.

Les også hvordan Abbas og Netanyahu på hvert sitt vis forholdt seg til utviklingen i terrorbølgen tirsdag 6. oktober.

Her og her kan du lese om terrorangrep og opptøyer onsdag 7. oktober.

Her og her kan du lese om terrorangrep og opptøyer torsdag 8. oktober.

Fredag 9. oktober gikk en ungdom med psykiatriske problemer og kriminelt rulleblad til terrorangrep på arabere i Dimona med kniv. Samme dag knivstakk palestinere en israelsk student, en politimann og en sikkerhetsvakt.

Hamas har erklært at opptøyene er begynnelsen på en ny intifada, men de fleste tolker det ikke slik enda.

Netanyahu har gjort flere tiltak for å forsøke å roe gemyttene og unngå ytterligere eskalering.

Radikale islamisters hatkultur og oppfordringer til vold er en sentral drivkraft bak terrorbølgen.

Helgen 10.-11. oktober og mandag 12. oktober fortsatte terrorangrepene.

Grupper av voldelige demonstranter fortsetter også å utføre steinkasting og opptøyer flere steder.

Tirsdag 13. oktober ble tre israelere drept og over 20 skadet i fire terrorangrep.

Onsdag 14. oktober ble flere hundre ekstra sikkerhetsmannskaper innkalt til Jerusalem, og flere nye tiltak ble satt i verk.

Forrige artikkelIsrael iverksetter nye tiltak mot terrorbølgen
Neste artikkel19 terrorister mister oppholdstillatelsen
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Tor-Bjørn Nordgaard (f. 1980) er fra mars 2016 ny redaktør av MIFFs avis Midtøsten i fokus. Nordgaard har jobbet som journalist for MIFF fra 2014. Han har bakgrunn som frilansjournalist og forfatter. Tlf. 95278159 E-post: tor-bjorn@miff.no Følg Nordgaard fra Facebook-siden https://www.facebook.com/mifftbn/