Dagsrevyens tredoble feil

NRK Dagsrevyen gjentok den samme feilen tre ganger.

NRK Dagsrevyens programleder Ingerid Stenvold. (Skjermdump fra NRK Dagsrevyen 14. oktober 2015)
NRK Dagsrevyens programleder Ingerid Stenvold. (Skjermdump fra NRK Dagsrevyen 14. oktober 2015)

I NRK Dagsrevyen 14. oktober sa programleder Ingerid Stenvold:

“I Israel er flere hundre politifolk plassert ut for å hindre angrep mot sivile. I dag tidlig stengte sikkerhetsstyrker av palestinske bydeler i Øst-Jerusalem.”

I reportasjen gjentok utenriksmedarbeider Sidsel Wold:

“De palestinske delene av Jerusalem ble stengt i dag for å hindre flere tilfeller av knivstikking.”

Og litt senere gjentok Wold:

“Om det hjelper å stenge av palestinske nabolag for å få slutt på opprøret, nå i form av knivstikking, er det uenighet om, også blant israelere.”

Selv om påstanden om stengningen ble gjentatt tre ganger, er den ikke korrekt.

Onsdag 14. oktober satte israelske sikkerhetsstyrker opp kontrollposter ved innfartsårene til enkelte palestinske bydeler av Øst-Jerusalem, skriver den venstreorienterte avisen Ha’aretz. Etter kontroll kunne palestinere bevege seg fritt videre fram og tilbake. Kontrollpostene var ikke en stengning av disse trafikkårene.

Men det var også mange veier som det ikke ble satt opp kontrollpost på, påpeker journalist Amos Harel. “For hver vei som er blokkert er det mange omkjøringer som en terrorist kan ta for å nå Gamlebyen eller Vest-Jerusalem.”

– Å bruke uttrykket “stengning” kan minne folk om IDFs tiltak på Vestbredden under den andre intifada. Men det er ikke situasjonen på Vestbredden, skriver Harel.

Dette føyer seg inn i rekken av en lang rekke feil i Dagsrevyens dekning av Israel.

Israelernes kontrollposter ble framstilt av NRK som “kollektiv avstraffelse”, både fra en palestiner og en israeler. En stemme som kunne forklare hvordan et slikt tiltak kan redde liv, og ikke er mer kollektiv avstraffelse enn sikkerhetskontrollen på en flyplass, ble det ikke funnet plass til.

Forrige artikkel– Sannheten om palestinernes besettelse for blod
Neste artikkelHvorfor kommer flyktningstrømmen akkurat nå?
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.