Avlyser barriere mellom bydeler

Etter massiv kritikk avlyser Netanyahu et vedtak om å bygge en midlertidig barriere mellom en jødisk og en arabisk bydel i Jerusalem.

Denne delen av den planlagte sikkerhetsbarrieren ved Jabel Mukaber i Øst-Jerusalem ble bygget søndag. Mandag ble byggeplanen stanset. (Foto: Flash90)

I forrige uke vedtok den israelske regjeringens sikkerhetsutvalg flere nye tiltak for å få bukt med den pågående bølgen av palestinske terrorangrep. Ett av tiltakene var å gi sikkerhetsstyrkene tillatelse til å stenge av eller omringe områder i Jerusalem der det er høyt spenningsnivå eller pågår oppvigleri til vold.

I løpet av de påfølgende dagene har vedtaket ført til nye og omfattende sikkerhetskontroller langs mange gater mellom arabiske bydeler i Øst-Jerusalem og jødiske bydeler, ifølge Times of Israel. Flere steder er store betongblokker blitt utplassert som veisperringer, og biltrafikken omdirigeres gjennom smale og kontrollerte passasjer, der bilførerne må vise identifikasjon. Mange forbipasserende blir sjekket for våpen. Til tross for de ekstra kontrollene ble det begått knivterror i Jerusalem også i helgen.

 

Påbegynte ny sikkerhetsbarriere

Søndag begynte israelske styrker å oppføre en midlertidig sikkerhetsbarriere mellom den arabiske bydelen Jabel Mukaber og den jødiske bydelen Armon Hanatziv. Betongblokkene som skulle utgjøre barrieren var fem meter høye, og barrieren skulle etter planen ha blitt 300 meter lang. Fem betongblokker ble utplassert søndag, som en begynnelse på barrieren. Ifølge politiet skulle den fungere som et skjold mot steinkasting og brannbomber, som er blitt brukt i angrep fra Jabel Mukaber de siste dagene. En god del av terroristene som har gått til angrep i Jerusalem den senere tiden, er kommet fra denne bydelen. Flere terrorangrep har rammet den jødiske nabobydelen Armon Hanatziv.

 

Kansellerte barrierebyggingen etter kritikk

De massive kontrollene og veisperringene, og særlig den påbegynte sikkerhetsbarrieren mellom Jabel Mukaber og Armon Hanatziv, har både vært kritisert av araberne i Øst-Jerusalem og fra israelsk hold. Arabiske innbyggere i Øst-Jerusalem som fra før av hevder å være diskriminert av Israel, sier at den nye utviklingen vil føre dem til kokepunktet, og dermed lede til mer vold. Kritikere i Israel mener at barrierer mellom deler av Jerusalem i praksis er å dele byen i to, noe Netanyahu uttrykkelig har lovet velgerne å ikke bidra til. Barrierebyggingen møtte massiv kritikk fra både koalisjonspartiene og opposisjonen i Knesset, ifølge Ynetnews.com.

Etter et regjeringsmøte mandag ga Netanyahu ordre om å stanse utbyggingen av sikkerhetsbarrieren mellom Jabel Mukaber og Armon Hanatziv. Flere av ministrene i regjeringen kom med kritikk av barriereplanen i møtet.

– Vi må beskytte hjemmene ved å gjennomføre offensive operasjoner mot terroristenes infrastruktur og mot oppvigleriet i Jabel Mukaber, ikke ved å bygge festningsmurer, sa transportminister Yisrael Katz, som mente at barrieren ikke ville gi Jerusalems innbyggere noen økt sikkerhet. Delen som ble bygget søndag bør fjernes snarest, ifølge Katz.

Utdanningsminister Naftali Bennett og forsvarsminister Moshe Ya’alon kritiserte også barrierebyggingen.

 

Øker adgangen til kroppsvisitering

De ekstra kontrollpostene i byen består inntil videre. Søndag vedtok regjeringen en økning i sikkerhetsstyrkenes adgang til å kroppsvisitere forbipasserende ved slike kontrollposter. Fra nå av skal politiet kunne sjekke forbipasserende for våpen gjennom kroppsvisitering selv om de det gjelder ikke har utvist mistenkelig oppførsel. Hittil har det bare vært gitt adgang til kroppsvisitering når det har foreligget rimelig grunn til mistanke om at noen bærer våpen.

Forrige artikkel– Jødene tilber djevelen og vil bli utryddet av muslimene
Neste artikkelIsraelsk romfart sikter mot Mars
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Tor-Bjørn Nordgaard (f. 1980) er fra mars 2016 ny redaktør av MIFFs avis Midtøsten i fokus. Nordgaard har jobbet som journalist for MIFF fra 2014. Han har bakgrunn som frilansjournalist og forfatter. Tlf. 95278159 E-post: tor-bjorn@miff.no Følg Nordgaard fra Facebook-siden https://www.facebook.com/mifftbn/