Hvorfor terrorbølgen forskyves fra Jerusalem til Vestbredden

Angrep på soldater på Vestbredden vinner bedre internasjonalt gehør enn knivstikking av sivile på gaten i Jerusalem.

En skadet israeler hentes av ambulanse etter knivangrep i Hebron mandag 26. oktober. (Foto: Flash90)
Tre israelere skal være knivstukket i knivangrep på Vestbredden. (Illustrasjonsfoto: Flash90)

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.


De siste dagene har serien av terrorangrep skiftet tyngdepunkt fra Jerusalem til Vestbredden. Totalt sett er også mengden voldelige angrep og sammenstøt på vei ned. Jerusalem Post skriver om dette i en analyseartikkel.

Avisen siterer kilder innen det israelske diplomatiet, som sier at de palestinske selvstyremyndighetenes president Mahmoud Abbas utstedte et direktiv for ti dager siden, der han tok til orde for en stans i angrepene i Jerusalem for å heller sette fokus på Vestbredden, og da særlig Gush Etzion-blokken og Hebron-området.

Årsaken skal være at angrepene mot sivile israelere som tilfeldigvis passerer på gaten har vakt sterk internasjonal kritikk. Ved å konsentrere innsatsen mot soldater på Vestbredden, tror palestinerne at de lettere kan unngå å få folkeopinionen mot seg i det internasjonale samfunnet, ifølge kildene.

 

Færre angrep, mange arrestert

Det at antallet angrep har gått nedover de siste dagene, kan til dels skyldes at de israelske styrkene har lettere for å forhindre angrep mot soldater på vakt enn angrep mot sivile på åpen gate.

Sikkerhetsstyrkenes storoffensiv med utvidet samarbeid mellom etterretningstjenesten, forsvaret og politiets enheter har dessuten gitt resultater. Over 200 palestinere har blitt arrestert over hele Vestbredden i løpet av den siste uken. Dette er den største pågripelsesoperasjonen siden sommeren 2014 i dagene etter at tre israelske tenåringsgutter ble kidnappet og drept av Hamas-terrorister. 53 av dem som er arrestert den siste uken, tilhører Hamas. De fleste av de arrestertte har vært involvert i slikt som steinkasting, kasting av molotov-coctails, bruk av bomber og granater og rulling av brennende bildekk mot israelske styrker. Noen av dem skal også ha tilstått å ha planlagt angrep.

Utviklingen viser hvor stor påvirkningskraft de palestinske selvstyremyndighetene har på den palestinske befolkningen i Øst-Jerusalem, og hvor liten kontroll israelske sikkerhetsstyrker har over hva som foregår i enkelte bydeler, kommenterer forfatteren av analyseartikkelen i Jerusalem Post, Noam Amir.

Forrige artikkelRekordhøy import fra Israel
Neste artikkelTre knivangrep, steinkasting, skyting og brannbomber
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Tor-Bjørn Nordgaard (f. 1980) er fra mars 2016 ny redaktør av MIFFs avis Midtøsten i fokus. Nordgaard har jobbet som journalist for MIFF fra 2014. Han har bakgrunn som frilansjournalist og forfatter. Tlf. 95278159 E-post: tor-bjorn@miff.no Følg Nordgaard fra Facebook-siden https://www.facebook.com/mifftbn/