Minst tre års fengsel for steinkastere

Knesset vedtok ny minimumsstraff for steinkasting denne uken.

Maskerte palestinere kaster stein mot israelsk politi i Jerusalem. (Foto: Skjermdump fra CNN 6. juli 2014)
Maskerte palestinere kaster stein mot israelsk politi i Jerusalem. (Foto: Skjermdump fra CNN 6. juli 2014)

Mandag vedtok Israels nasjonalforsamling Knesset å innføre ny minimumsstraff for steinkasting mot kjøretøy eller fotgjengere. Loven ble vedtatt med 51 mot 17 stemmer. Den nye minimumsstraffen for steinkasting er tre års fengsel. Foreldrene til mindreårige som blir dømt for steinkasting vil også bli nektet statlig økonomisk velferd til den dømte i straffeperioden. Loven vedtatt for en midlertidig periode, og skal opp til ny behandling om tre år. I lovforslaget står det at ”det å innføre minimumsstraff er et ekstraordinært grep, men det unike ved fenomenet og dets utbredelse, som har ekspandert i senere tid, rettferdiggjør dette som et ekstraordinært middel, som en midlertidig ordning”.

Lederen for Knessets justis- og konstitusjonskomité, Nissan Slomiansky fra Bayit Yehudi, sier minimumsstraffen er ment å virke avskrekkende.

– Det å kaste en stein er et drapsforsøk, og det er på sin plass at dette har en minimumsstraff, sier han til Times of Israel.

Han advarer mot å nedvurdere problemet på grunn av en forestilling om at ”det er jo bare en stein”.

Arabiske Knesset-medlemmer kritiserte loven og kalte den ”bensin på bålet”.

Loven åpner for at dommere kan gi unntak fra minimumsstraffen dersom det foreligger ”ekstraordinære omstendigheter”.

64 år gamle Alexander Levlovitz ble drept i et steinkasterangrep i Jerusalem 13. september.

Israelere har blitt skadet i en rekke steinkasterangrep i høst.

– Det var svært skremmende, og et mirakel at vi overlevde. De prøvde å drepe oss, sa Erica Marom da hun og hennes seks måneder gamle datter ble skadet i et steinkasterangrep langs en vei på Vestbredden torsdag 1. oktober.

Forrige artikkelUltraortodoks minister ut av økonomidepartementet
Neste artikkelSivil israeler alvorlig skadet i knivangrep
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Tor-Bjørn Nordgaard (f. 1980) er fra mars 2016 ny redaktør av MIFFs avis Midtøsten i fokus. Nordgaard har jobbet som journalist for MIFF fra 2014. Han har bakgrunn som frilansjournalist og forfatter. Tlf. 95278159 E-post: tor-bjorn@miff.no Følg Nordgaard fra Facebook-siden https://www.facebook.com/mifftbn/