– Dawabsheh-morderne vil bli tatt

Politidirektør Bentzi Sau. (Foto: Flash90)
Politidirektør Bentzi Sau. (Foto: Flash90)

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

Den avtroppende øverste lederen for det israelske politiet går av med pensjon denne uken, etter 36 år i tjeneste. I et intervju med Ha’aretz sier han at terrorangrepet mot den palestinske familien Dawabsheh har høy prioritet hos politiet, og at han har stor tillit til at saken vil bli løst.

Politiet mener det var ekstreme jødiske bosettere som sto bak dette terrorangrepet, der familien Dawabshehs hjem ble satt fyr på. Tre personer ble drept i mordbrannen, inkludert en 18 måneder gammel baby. Israels forsvarsminister Moshe Ya’alon har tidligere i høst skapt reaksjoner og debatt ved å antyde at myndighetene vet hvem de skyldige er, men at de ikke har pågrepet dem enda. Årsaken skulle være at bevismengden foreløpig ikke er sterk nok til å få domfelt dem, og at etterretningskilder må beskyttes. Ya’alon har imidlertid også vært tydelig på at de skyldige skal stilles til ansvar til slutt.

 

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kraftig nedgang i jødiske ekstremist-angrep

Politidirektør Bentzi Sau legger til at politiet det siste året har arbeidet intenst for å forhindre flere tilfeller av jødisk terrorisme. Et eksempel på dette er at jøder som er mistenkt for å ha deltatt i såkalte price tag-angrep mot palestinere for første gang er satt i administrativ forvaring (fengslet av sikkerhetsgrunner i påvente av tiltale).

Han forteller også at hærverk mot palestinske eiendommer utført av jødiske ekstremister har gått ned med hele 72 prosent i løpet av de siste tre årene.

 

Rolig på Tempelhøyden

Sau kan også fortelle at forholdene på Tempelhøyden har roet seg. Akkurat nå er faktisk den roligste perioden Tempelhøyden har hatt de senere årene, opplyser han.

– Vi forsto at Tempelhøyden var kilden til urolighetene. Derfor ble det besluttet å nekte adgang dit for alle som ville kunne forårsake hendelser som kunne ha utløst vold og spenninger. Beslutningen om å hindre Knesset-medlemmer i å besøke Tempelhøyden krevde mot, og vi visste at vi ville få mye kritikk for det. Men det har vist seg å være et grep som gjorde at roen ble gjenopprettet på Tempelhøyden, uttaler Bentzi Sau.

I det hele tatt har trusselnivået i Jerusalem allerede gått kraftig ned siden terrorbølgen raste på sitt verste i byen tidligere i høst. Det var satt inn en massiv innsats fra politiets side for å få bukt med situasjonen.

– På det meste var det 55 veisperringer i Øst-Jerusalem. Nå er det bare seks permanente veisperringer igjen, og seks andre som tas ned i perioder, forteller politidirektøren.

Mot slutten av oktober flyttet tyngdepunktet for terrorbølgen seg fra Jerusalem til Vestbredden. Her kan du lese om en av de mulige årsakene til denne utviklingen.Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag