14 skadet i bilterror i Jerusalem

En palestinsk terrorist kjørte på og skadet minst 14 personer, deriblant en baby, i et terrorangrep i Jerusalem mandag ettermiddag.

Åstedet for bilangrepet i Jerusalem hvor 14 personer ble skadet mandag 14. desember 2015. (Foto: Det israelske politiet / Twitter)
Åstedet for bilangrepet i Jerusalem hvor 14 personer ble skadet mandag 14. desember 2015. (Foto: Det israelske politiet / Twitter)

Like ved sentrum av Vest-Jerusalem gikk en palestinsk terrorist til angrep med bil mandag i 15-tiden lokal tid.

Angriperen kjørte bilen sin opp på fortauet langs Herzl-gaten og kjørte inn i en gruppe fotgjengere. Minst 14 personer er skadet etter påkjørselen, ifølge Times of Israel og Jerusalem Post. Tre av dem er moderat til alvorlig skadet, deriblant en liten gutt på 18 måneder og en kvinne i 70-årene. De andre er lettere skadet. Alle de skadde er fraktet til sykehus i Jerusalem, ifølge redningspersonell fra Magen David Adom.

Den lille gutten ligger på operasjonsbordet mandag ettermiddag. Legene forsøker å redde det ene beinet hans, som ble klemt under bilen til terroristen.

Terroristen var en 21 år gammel palestinsk mann fra Øst-Jerusalem. En soldat, en sikkerhetsvakt og en væpnet sivil person stanset ham ved å skyte mot bilen hans. Han ble skutt og døde etter kort tid. Det ble funnet en øks i bilen hans, noe som tilsier at han kan ha hatt planer om å gå ut av bilen og angripe flere etter påkjørselen.

 

Rakettangrep fra Gaza

I løpet av de forrige fire dagene har Israel vært rammet av rakettangrep fra Gaza, knivangrep, skyteangrep, to bilangrep og voldelige opptøyer flere steder.

Søndag ble det avfyrt en rakett fra Gaza mot Israel, ifølge Times of Israel. Rakettalarmen gikk i flere israelske lokalsamfunn i Sha’ar Hanegev-regionen. Innbyggere forteller at de hørte eksplosjonen av raketten. Den landet heldigvis i et åpent område, og det er ikke meldt om skader.

Sent søndag kveld besvarte det israelske luftforsvaret angrepet ved å ramme to Hamas-baser i Gaza. Israel holder Hamas-myndighetene i Gaza ansvarlige for alle angrep fra området de har ansvaret for å kontrollere.

 

Terrorbølgen avtar ikke

Terrorbølgen mot Israel har pågått de siste dagene, med knivangrep, skyteangrep, påkjørsler med bil og voldelige opptøyer. Det israelske forsvaret går ut fra at angrepene kommer til å fortsette i tiden framover, og fortsetter derfor opprustningen på Vestbredden. Søndag kunngjorde forsvaret at de har beordret fire nye bataljoner soldater til Vestbredden fra nyttår, ifølge Jerusalem Post.

 

Knivangrep søndag

Søndag gikk en 16 år gammel palestinsk jente til angrep med kniv mot en israelsk soldat ved den israelske bosetningen Kiryat Arba i nærheten av Hebron. Andre soldater på stedet skjøt mot henne for å stanse angrepet. Hun lyktes ikke i å skade soldaten. Hun ble moderat til alvorlig skadet da hun ble skutt, og får behandling på det israelske Hadassah-sykehuset i Jerusalem.

 

To angrep på to timer fredag

Fredag begynte en palestiner å skyte mot israelske sikkerhetsstyrker ved grenseovergangen Gilboa nord på Vestbredden. Gjerningsmannen sto på lang avstand fra troppene, og han traff ingen soldater før han ble oppdaget. En soldat skjøt mot ham og oppfatter å ha sett at han ble truffet og skadet, før han forsvant inn i en bil som hjalp ham å flykte fra åstedet. Ifølge kilder Channel 10 har snakket med skal palestinske sikkerhetsstyrker ha arrestert angriperen. Gilboa-overgangen til Vestbredden ligger langs gjennomfartsveien Route 60, mellom Afula og Jenin. Overgangen har vært åsted for angrep gjentatte ganger denne høsten.

To timer senere forsøkte en palestinsk bilfører å kjøre på israelske soldater ved en kontrollpost utenfor Hebron. Han rakk ikke å skade noen, før israelske sikkerhetsstyrker skjøt og drepte ham. IDF opplyser at sjåføren var i besittelse av en stor kniv. Angriperen var en 55 år gammel mann fra en landsby utenfor Hebron.

 

Flere hundre kastet steiner og brannbomber

Fredag ettermiddag oppsto opptøyer flere steder i tiden etter at fredagsbønnen var avsluttet i moskeene.

I Hebron gikk flere hundre palestinere til angrep mot israelske styrker med steinkasting, brannbomber og brennende bildekk. En palestiner ble drept av det israelske forsvaret i sammenstøtene.

Også i Beitunia ved Ramallah var det opptøyer. Der ble tre israelske grensepolitimenn lettere skadet.

Ved Gaza-grensen samlet det seg folkemengder flere steder langs grensen. De kastet steiner mot israelske soldater på den andre siden av grensen og rullet brennende bildekk mot grensegjerdet. En av opprørerne ble drept av israelske styrker i sammenstøtene.

 

Arresterte terrorist som skadet fire

Fredag morgen arresterte israelske styrker den palestinske terroristen som kjørte på og skadet fire israelske soldater torsdag kveld. Gjerningsmannen er en 37 år gammel mann fra en liten landsby på Vestbredden. Han er Hamas-medlem og har tidligere sonet i israelsk fengsel. Han har tilstått at han torsdag kveld kjørte bilen sin inn i en gruppe israelske soldater. Angrepet fant sted i nærheten av den israelske bosetningen Beit Arye, rett på den andre siden av 1967-linjene utenfor forstedene til Tel Aviv. Han kom seg unna etter angrepet, men ble altså pågrepet neste morgen. To av soldatene han kjørte på ble moderat skadet, mens de andre slapp fra angrepet med lettere skader.

Forrige artikkelDelingsplanen og dagens demografi
Neste artikkelHvordan Kaia kan hjelpe Netanyahu
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Tor-Bjørn Nordgaard (f. 1980) er fra mars 2016 ny redaktør av MIFFs avis Midtøsten i fokus. Nordgaard har jobbet som journalist for MIFF fra 2014. Han har bakgrunn som frilansjournalist og forfatter. Tlf. 95278159 E-post: tor-bjorn@miff.no Følg Nordgaard fra Facebook-siden https://www.facebook.com/mifftbn/