Jødiske ekstremister med nytt angrep og anklager mot staten

Graffiti funnet på husvegg etter angrepet mot en palestinsk familie utenfor Ramallah natt til 22. desember. (Foto: Det israelske politiet)
Graffiti funnet på husvegg etter angrepet mot en palestinsk familie utenfor Ramallah natt til 22. desember. (Foto: Det israelske politiet)

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

Natt til tirsdag 22. desember ble en palestinsk familie utsatt for angrep med røykgranater med tåregass, ifølge Times of Israel. Angriperne knuste et vindu i familiens hus i nærheten av Ramallah og kastet granatene inn mens et palestinsk foreldrepar og deres ni måneder gamle sønn lå og sov. De kom seg ut av huset med hjelp fra naboer som oppfattet situasjonen, og ble derfor ikke skadet.

På en vegg på en bygning i nærheten var det sprayet med graffiti på hebraisk: ”Hevn” og ”Vær hilset, Zions fanger”. Det er politiets oppfatning at jødiske ekstremistiske bosettere sto bak angrepet.

 

Artikkelen fortsetter under annonsen

Protest mot arrestasjoner

Teksten på veggen oppfattes som et budskap om protest mot at flere personer fra det ekstreme bosettermiljøet er arrestert eller satt i administrativ forvaring i forbindelse med etterforskningen av en mordbrann mot en palestinsk familie i landsbyen Duma på Vestbredden sommeren 2015. Et ektepar og deres 18 måneder gamle sønn ble drept i dette terrorangrepet. Familiens fem år gamle sønn ble hardt skadet. Han har de siste dagene begynt å gå igjen, etter flere måneder på sykehus.

Mange har vært kritiske til at israelske myndigheter brukte relativt lang tid på etterforskningen før noen ble arrestert. Det har versert anklager om at Israel ikke planlegger å straffeforfølge de skyldige, noe blant andre forsvarsministeren flere ganger har tilbakevist. Angrepet fant sted 31. juli, og 3. desember ble flere mistenkte arrestert. 3. januar 2016 ble to antatte gjerningsmenn tiltalt.

 

Netanyahu: – Tolererer ingen form for terror

Enkelte av de arresterte har kommet med beskyldninger om at etterretningstjenesten Shin Bet skal ha torturert dem under avhør. Statsminister Benjamin Netanyahu sier beskyldningene er uakseptable.

– Angrep på Shin Bet er uakseptabelt for meg. Vi er en rettsstat. Alle Shin Bets aktiviteter gjøres i samsvar med loven, under nøye ettersyn av statsadvokaten og justisdepartementet, og med støtte fra rettsapparatet, sier han.

– Israel må håndtere arabisk terror dag og natt og hvor som helst, men det finnes dessverre også terrorangrep som er blitt utført av jøder, og Shin Bet må håndtere dem også. Vi vil ikke tolerere noen form for terrorisme, sier statsministeren.

Noen hundre israelere deltok tirsdag i demonstrasjoner i Jerusalem og Nord-Israel mot myndighetenes angivelige behandling av de mistenkte. 17 personer ble arrestert fordi de forsøkte å blokkere trafikken langs veiene under demonstrasjonene.

 

Bennett fordømmer ekstremistene

Det nasjonalreligiøse høyrepartiet Bayit Yehudi (”Det jødiske hjem”) er kjent for å være en sterk støttespiller for bosetterbevegelsen. Men partileder Naftali Bennett har lite til overs for de ekstremistiske gruppene det her er snakk om. Han fordømmer terrorbrannen i Duma, og tilbakeviser torturanklagene mot Shin Bet. I et intervju med Army Radio sier han at han personlig har fått en av sine stabsmedlemmer til å undersøke torturanklagene, og at han ”kan forsikre om at alle grep som er gjort er under kontroll, med tett juridisk tilsyn”. Det er gjort ”ekstraordinære grep i en uvanlig situasjon”, og målet er ”å forhindre nye angrep”.

Bennett mene det er nødvendig å slå hardt ned på det lille miljøet av noen titalls ekstremister som ikke vil anerkjenne Israels sekulære regjering som legitim. De fører en ”bibelsk krig for å ødelegge staten”, sier han.

– Det vi ser her er terrorisme. Dette er snakk om noen få titalls mennesker, som ikke har drap som mål, men som bruker drap som et middel for å undergrave fundamentet for staten, sier han.

I tillegg til terrordrapet i Duma, anklages jødiske ekstremister jevnlig for hærverk mot palestinsk eiendom, og i noen tilfeller også mot kristne hellige steder og israelsk militær eiendom.

 

Bennett: – Jødisk terrorisme må stanses

Bennett irettesatte en partikollega som hadde uttalt at det ikke er noe som heter jødisk terrorisme.

– Terror er terror er terror. De drepte en hel familie som lå og sov, og målet var å ødelegge staten Israel, understreket han.

Bennett la til at den store majoriteten av de rundt 500.000 bosetterne slett ikke assosierer seg med ekstremistene.

– Vi må bruke så fast hånd som mulig mot disse menneskene, for å få tatt Duma-morderne, og enda viktigere: For å forhindre det neste Duma, sa Bennett.Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag