99,56 % av selvmordsangrep var muslimske ekstremister

Se hvilke to selvmordsterrorister i 2015 som ikke var inspirert av voldelig islamisme.

Predikant i moské i Gaza viser fram bombebelte og oppfordrer til selvmordsaksjoner mot israelere. (Foto: Skjermdump fra MEMRI / YouTube)
Predikant i moské i Gaza viser fram bombebelte og oppfordrer til selvmordsaksjoner mot israelere. (Foto: Skjermdump fra MEMRI / YouTube)

Institute for National Security Studies ved Tel Aviv University har publisert sin selvmordsangrepstatistikk for 2015. Det eneste gledelige i statistikken er kanskje nedgangen fra 592 selvmordsangrep i 2014 til 452 i 2015. Samtidig påpeker journalist Avi Issacharoff i Times of Israel at antallet selvmordsterrorangrep i 2013 var nede på 382.

Yoram Schweitzer, som er ansvarlig for rapporten, forklarer at de undersøker alle rapporter om selvmordsangrep nøye, og tar dem bare med i tallene dersom de kan bekreftes av ulike kilder. I statistikken inngår kun tilfeller hvor selvmordsterroristen har tatt med seg eksplosiver på kroppen eller i en mobil plattform [f. eks. kjøretøy] og går en sikker død i møte ved å gjennomføre sitt angrep. Ulike skyte- og knivangrep blir ikke regnet med.

Her er tallene i kortform:

4.370 mennesker ble drept i selvmordsangrep i 2015, sammenlignet med 4.400 i 2014. (De færre angrepene i 2015 har vært mer dødelige.)

735 selvmordsangripere deltok i angrepene i 2015, mot 937 i 2014.

I Midtøsten har nedgangen i selvmordsangrep vært størst, først og fremst på grunn av en dramatisk nedgang i slike angrep i Irak og Afghanistan. Det har vært en stor økning i antall selvmordsangrep i Afrika fra 2014 (32 angrep) til 2015 (122 angrep). 96 av angrepene fant sted i Nigeria.

Islamsk Stat stod bak 174 av de 452 selvmordsangrepene, anslår Schweitzer og hans kollegaer. IS har tatt på seg ansvaret for 75. 74 blir knyttet til IS i Irak og 25 til IS i Syria. Grupper som ønsker å være alliert med IS står bak minst 134 selvmordsangrep. Til sammenligning har Al-Nusra Fronten tatt på seg ansvaret for fire selvmordsangrep.

Ingen palestinske selvmordsangrep ble gjennomført i 2015. Det betyr ikke at det ikke var forsøk, men de ble stanset av palestinske og/ eller israelske sikkerhetsstyrker.

Issacharoff skriver: “Vi kan selvsagt ikke unngå å nevne det religiøse elementet som den viktigste faktoren som motiverer selvmordsterrorister i verden. Her er den mest dramatiske statistikken: 450 av 452 selvmordsterrorangrep i 2015 ble gjennomført av muslimske ekstremister. Ett av de to andre angrepene ble gjennomført av kurdisk undergrunnsstyrke. Det andre ble gjennomført av en kvinne som støttet en venstreorientert gruppe i Tyrkia.”

Forrige artikkelHamas-gruppe fra det østlige Jerusalem planla å drepe Israels statsminister Netanyahu
Neste artikkelTel Aviv-terrorist Nashat Milhem er skutt og drept i Nord-Israel
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.