Israel gir arbeid til 30.000 flere palestinere

Høytstående militære ledere mener en økning av antall palestinske arbeidere innenfor den grønne linjen vil redusere palestinsk terror.

De palestinske arbeiderne ved SodaStream-fabrikken har mye bedre arbeidsbetingelser enn det de kunne fått hos en palestinske arbeidsgiver. (Illustrasjonsfoto: CC BY-SA HonestReporting.com, flickr.com)
Hundrevis av palestinere jobbet på SodaStream-fabrikken på Vestbredden før den ble flyttet. (Foto: HonestReporting.com)

Den israelske regjeringen forbereder en avstemning etter at ledelsen i det israelske forsvaret (IDF) har presentert en plan om å gi arbeidstillatelse til 30.000 flere palestinske arbeidere. Det meldte Ha’aretz søndag 7. februar 2016.

Hovedpunktene i planen er allerede godkjent av det indre kabinettet i regjeringen. Den ble presentert for ledelsen i IDF, inkludert forsvarsminister Moshe Ya’alon og lederen for Coordinator of Government Activity in the Territories (COGAT), Yoav Mordechai, i forrige måned.

Planen har bred støtte blant ledelsen i forsvaret. Siden starten på den pågående palestinske voldskampanjen har flere militære ledere foreslått å øke antallet palestinske arbeidere i Israel. Ifølge dem skal det være en måte å redusere den pågående palestinske terroren mot israelere.

Forsvarsminister Ya’alon og forsvarssjef Gadi Eizenkot har begge sagt at de er imot å bruke kollektiv avstraffelse mot palestinerne ved å trekke tilbake eller avslå arbeidstillatelser etter terrorangrep.

IDF har vært nøye med å skille mellom terrorister og resten av den palestinske befolkningen på Vestbredden, det vil si de som ikke er involvert i voldshandlinger. Lederen for partiet Bayit Yehudi (Jødisk Hjem), Naftali Bennett, som er utdanningsminister i dagens regjering, har gitt sin støtte til planen.

Han ønsker å øke tallet til 100.000 arbeidere i stedet for 30.000, ifølge en artikkel i Times of Israel.

Shin Bet, Israels sikkerhetstjeneste, støtter også planen. Shin Bet vil få ansvaret med å sikkerhetsklarere alle palestinerne før de kan få arbeidstillatelse i Israel.

Rundt 58.000 palestinere har per i dag israelske arbeidsvisum. I tillegg  er rundt 27.000 palestinere ansatt i industrisoner i bosetninger på Vestbredden. Det er estimert at rundt 35.000 palestinere i tillegg arbeider ulovlig inne i Israel.

De 30.000 nye palestinske arbeiderne vil få jobb innen bygg og anlegg, industriproduksjon, tjenesteytende virksomheter og landbruk.

MIFF skrev tirsdag 9. februar at bare 1 av 120 000 palestinske arbeidere har gjennomført terrorangrep.

Kilde: I24news og Times of Israel.

Forrige artikkelPalestiner knivstakk og såret jogger på Vestbredden tirsdag ettermiddag
Neste artikkelOlje- og energiminister Tord Lien til MIFFs Israel-konferanse
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Geir Knutsen kom første gang til Midtøsten som FN-soldat i Libanon i 1984. Til sammen har han bodd i Libanon og Israel i over fire år. Han har vært medlem i MIFF siden 1988. Høsten 2013 begynte han i en deltidsstilling i MIFF og i full stilling fra januar 2016 til sommeren 2020.