Leder for væpnet Fatah-gruppe arrestert

Israelske sikkerhetsstyrker arresterte mandag lederen for den Fatah-tilknyttede Tanzim-militsen. Han er mistenkt for å ha organisert og finansiert flere terrorangrep den siste tiden.
Våpnede menn fra Fatah på øvelse. Bildet er tatt i Gaza i mars 2015. (Illustrasjonsfoto: Facebook)
Våpnede menn fra Fatah på øvelse. Bildet er tatt i Gaza i mars 2015. (Illustrasjonsfoto: Facebook)

I tiden før Tanzim-leder Jamal Abu Lil (48) ble arrestert, skal han ifølge israelsk etterretning ha organisert flere skyteangrep og gjort pengeoverføringer til terrorfinansiering. Sikkerhetsstyrker fra Shin Bet og IDF pågrep ham i utkanten av Ramallah mandag morgen, ifølge Jerusalem Post og Times of Israel.

Tanzim-militsen ble startet i 1995 av Yassir Arafat, og regner seg som en væpnet fløy av Fatah. Under den andre intifadaen sto Tanzim bak mange blodige terrorangrep mot Israel. Den siste tiden har det vært gjengs oppfatning blant israelske sikkerhetseksperter at den pågående terrorbølgen ville eskalere dersom Tanzim-styrkene skulle begynne å bidra aktivt til volden, slik de nå ifølge Shin Bet har gjort.

Den formelt anerkjente øverste lederen for Tanzim er fortsatt den drapsdømte terroristen Marwan Barghouti, som sitter i israelsk fengsel. Men Jamal Abu Lil opererte i praksis som leder for militsen ut fra en base i flyktningleiren Kalandiya. Israelske styrker har flere ganger blitt beskutt under operasjoner i Kalandiya de siste månedene. Det er ikke offentliggjort konkret hvilke av den senere tidens skyteangrep mot israelere Tanzim-lederen skal ha stått ansvarlig for.

Jamal Abu Lil bodde på Vestbredden da han ble arrestert, men har permanent oppholdstillatelse i Israel. Fatah-talsmenn har tatt avstand fra arrestasjonen. Abu Lils støttespillere anklager samtidig Mahmoud Abbas for å ha bidratt til arrestasjonen. De hevder Abbas slik har forsøkt å kvele en røst som har vært kritisk til ham som president.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise