Leder for væpnet Fatah-gruppe arrestert

Israelske sikkerhetsstyrker arresterte mandag lederen for den Fatah-tilknyttede Tanzim-militsen. Han er mistenkt for å ha organisert og finansiert flere terrorangrep den siste tiden.

Våpnede menn fra Fatah på øvelse. Bildet er tatt i Gaza i mars 2015. (Illustrasjonsfoto: Facebook)
Våpnede menn fra Fatah på øvelse. Bildet er tatt i Gaza i mars 2015. (Illustrasjonsfoto: Facebook)

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

I tiden før Tanzim-leder Jamal Abu Lil (48) ble arrestert, skal han ifølge israelsk etterretning ha organisert flere skyteangrep og gjort pengeoverføringer til terrorfinansiering. Sikkerhetsstyrker fra Shin Bet og IDF pågrep ham i utkanten av Ramallah mandag morgen, ifølge Jerusalem Post og Times of Israel.

Tanzim-militsen ble startet i 1995 av Yassir Arafat, og regner seg som en væpnet fløy av Fatah. Under den andre intifadaen sto Tanzim bak mange blodige terrorangrep mot Israel. Den siste tiden har det vært gjengs oppfatning blant israelske sikkerhetseksperter at den pågående terrorbølgen ville eskalere dersom Tanzim-styrkene skulle begynne å bidra aktivt til volden, slik de nå ifølge Shin Bet har gjort.

Den formelt anerkjente øverste lederen for Tanzim er fortsatt den drapsdømte terroristen Marwan Barghouti, som sitter i israelsk fengsel. Men Jamal Abu Lil opererte i praksis som leder for militsen ut fra en base i flyktningleiren Kalandiya. Israelske styrker har flere ganger blitt beskutt under operasjoner i Kalandiya de siste månedene. Det er ikke offentliggjort konkret hvilke av den senere tidens skyteangrep mot israelere Tanzim-lederen skal ha stått ansvarlig for.

Jamal Abu Lil bodde på Vestbredden da han ble arrestert, men har permanent oppholdstillatelse i Israel. Fatah-talsmenn har tatt avstand fra arrestasjonen. Abu Lils støttespillere anklager samtidig Mahmoud Abbas for å ha bidratt til arrestasjonen. De hevder Abbas slik har forsøkt å kvele en røst som har vært kritisk til ham som president.

Forrige artikkel– PA vil aldri mer føre direkte fredsforhandlinger med Israel
Neste artikkelNedtelling til ti tusen
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Tor-Bjørn Nordgaard (f. 1980) er fra mars 2016 ny redaktør av MIFFs avis Midtøsten i fokus. Nordgaard har jobbet som journalist for MIFF fra 2014. Han har bakgrunn som frilansjournalist og forfatter. Tlf. 95278159 E-post: tor-bjorn@miff.no Følg Nordgaard fra Facebook-siden https://www.facebook.com/mifftbn/