Terrormistenkt palestiner avslutter sultestreik

Den 33 år gamle palestineren Mohammed Al-Qeiq har avsluttet sin sultestreik etter 93 dager.

Skjermdump fra Ha'aretz.
Skjermdump fra Ha'aretz.

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

Mohammed Al-Qeiq arbeidet som journalist i Ramallah før han 21. november 2015 ble pågrepet av israelske sikkerhetsstyrker. De satte ham i administrativ forvaring på grunn av mistanke om at han deltok i terrorisme for Hamas. Etter noen dager begynte han å sultestreike i protest mot at han ble holdt i forvaring. Sultestreiken pågikk i 93 dager, fram til den tok slutt fredag 26. februar, ifølge Ha’aretz.

 

Er kun pålagt sykehusopphold

Al-Qeiqs helsetilstand er blitt kritisk dårlig i løpet av den langvarige og selvpåførte sultestreiken. Han har nektet å ta til seg noe annet enn vann. Han er innlagt på et israelsk sykehus i Afula. Legene der sier de er innstilt på å gjøre det de kan for å redde livet hans, som har vært i fare den senere tiden. Han er ved bevissthet, men er ikke lenger i stand til å kommunisere med sine omgivelser.

5. februar besluttet Israels Høyesterett å oppheve den administrative forvaringen på grunn av helsetilstanden hans. Rettsavgjørelsen påla ham likevel å forbli på sykehuset i Afula ut perioden han skulle ha sittet i forvaring.

 

Avsluttet sultestreiken etter avtale

Representanter for israelske myndigheter har den senere tiden vært i forhandlinger med Al-Qeiqs advokat om en avtale for å få slutt på sultestreiken. Lenge krevde Al-Qeiq å bli overført til et sykehus i Ramallah, men dette er blitt avvist av Israels Høyesterett. Høyesterett åpnet for å overføre ham til et sykehus i Øst-Jerusalem, men da resultatet av forhandlingene ble klart, var heller ikke dette en del av avtalen. Al-Qeiq forblir på sykehuset i Afula i Nord-Israel, men tiden han er pålagt å være der kuttes ned med en måned, fra 21. juni til 21. mai. Avtalen innebærer også at han ikke vil bli pågrepet og satt i forvaring på nytt, med mindre det kommer fram nye bevis mot ham. På disse vilkårene aksepterte advokaten at sultestreiken avsluttes. Avtalen kom i stand torsdag kveld, ifølge advokaten.

 

Talsmann for terror

Før han ble arrestert var Al-Qeiq en profilert kritiker av de palestinske selvstyremyndighetene. Han lot seg ofte intervjue av medier med bånd til Hamas. Han har offentlig støttet vold og terror mot Israel. I oktober uttalte han til en arabisk avis at ”de som påstår at det palestinske folket er utslitt av vold og blodsutgytelse er løgnere som forsøker å undergrave intifadaen”.

 

I Norge er det blitt arrangert støttemarkering for saken hans av Den palestinsk-norske forening. Den ble forhåndsomtalt i Ringerikes Blad. Verken arrangørene eller avisen fortalte det norske folk at det var en talsmann for terror som skulle vises støtte.

Forrige artikkel– Bare Israel kan holde IS borte fra Jerusalem
Neste artikkelFull strid om hvem som er best venn av Israel
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Tor-Bjørn Nordgaard (f. 1980) er fra mars 2016 ny redaktør av MIFFs avis Midtøsten i fokus. Nordgaard har jobbet som journalist for MIFF fra 2014. Han har bakgrunn som frilansjournalist og forfatter. Tlf. 95278159 E-post: tor-bjorn@miff.no Følg Nordgaard fra Facebook-siden https://www.facebook.com/mifftbn/