Terror rammet israelere i Istanbul

Selvmordsbomber fra IS skal ha fulgt etter en israelsk turistgruppe og med vilje rettet angrepet sitt mot dem.

Disse tre israelerne ble drept av en selvmordsbomber i Istanbul 19. mars 2016. Fra venstre: Simha Dimri, Yonatan Suher og Avraham Goldman. (Foto: Privat / Facebook via JTA)
Disse tre israelerne ble drept av en selvmordsbomber i Istanbul 19. mars 2016. Fra venstre: Simha Dimri, Yonatan Suher og Avraham Goldman. (Foto: Privat / Facebook via JTA)

Fire personer ble drept og 36 skadet da en selvmordsbomber gikk til angrep i den tyrkiske storbyen Istanbul lørdag, ifølge Israel Hayom. Tre av de drepte og 14 av de skadde var israelere. Den fjerde av de drepte var en iransk statsborger. Totalt 24 av de 36 skadde var fra andre land enn Tyrkia.

Angrepet fant sted like før klokken 11 lørdag formiddag i en gågate med mange internasjonale butikker og konsulater for ulike nasjoner. Gaten er mye besøkt av utenlandske turister. Søndag bekreftet politiet at gjerningsmannen var en 23 år gammel tyrkisk mann som var tilknyttet terrorgruppen Den islamske staten, ifølge Times of Israel. Gjerningsmannen hadde tidligere tilbrakt to år hos IS i Syria.

Mandag kom det fram rapporter om at terroristen med overlegg skal ha utpekt seg den rammede israelske turistgruppen som sitt mål. Tyrkiske medier melder at han skal ha fulgt etter gruppen med israelere fra hotellet de bodde på til restauranten der de spiste frokost. Han skal deretter ha ventet på dem utenfor restauranten, før han detonerte bombebeltet han hadde på seg.

 

Terrordrept på ferie

De tre drepte israelerne er Simha Dimri (60),  Yonatan Suher (40) og Avraham Goldman (69).

Dimri kom fra den sør-israelske byen Dimona. Hun var mor til fire og bestemor til flere barnebarn. Hun var på ferie i Tyrkia sammen med mannen sin Avi (57), som ble moderat skadet i angrepet.

Suher kom fra Kibbutz Kvutzat Shiller i Sentral-Israel. Han bodde i Tel Aviv og arbeidet i høyteknologibransjen. Han hadde fått turen til Tyrkia i 40-årsgave fra sin kone, som han reiste sammen med og som også ble skadet i angrepet. Han etterlater seg to barn.

Goldman kom fra Ramat Hashron og arbeidet som turistguide i Israel. Han ble jevnlig brukt som guide for offentlige gjester og har blant annet vist New Yorks ordfører Michael Bloomberg rundt i Jerusalem. Han var på tur i Tyrkia sammen med sin kone. Han etterlater seg tre barn og åtte barnebarn.

Suher og Goldman var både israelske og amerikanske statsborgere.

Fem av de skadde israelerne ble fløyet til Israel natt til søndag. Fire alvorlig skadde og en moderat skadet israeler er fortsatt innlagt på sykehus i Tyrkia.

Israelske myndigheter fraråder sine innbyggere å reise til Tyrkia etter lørdagens bombeaksjon.

Forrige artikkelKnivangrep mot grensepoliti i Hebron
Neste artikkelNTB, Aftenposten og NRK referer Joe Biden fullstendig ensidig
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Tor-Bjørn Nordgaard (f. 1980) er fra mars 2016 ny redaktør av MIFFs avis Midtøsten i fokus. Nordgaard har jobbet som journalist for MIFF fra 2014. Han har bakgrunn som frilansjournalist og forfatter. Tlf. 95278159 E-post: tor-bjorn@miff.no Følg Nordgaard fra Facebook-siden https://www.facebook.com/mifftbn/