Israelske borgere frarådes opphold i Tyrkia

Istiklal-gaten i Istanbul, hvor en selvmordsbomber fra IS angrep en gruppe israelske turister 19. mars. (Illustrasjonsfoto: Wikimedia Commons)
Istiklal-gaten i Istanbul, hvor en selvmordsbomber fra IS angrep en gruppe israelske turister 19. mars. (Illustrasjonsfoto: Wikimedia Commons)

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

Antiterroravdelingen ved den israelske statsministerens kontor utstedte reiserådet mandag 28. mars, ifølge AFP og Times of Israel. Israelere frarådes å besøke Tyrkia, og de som for øyeblikket befinner seg i Tyrkia rådes til å forlate landet så snart som det er mulig for dem. Reiserådet kom samtidig som Israel hevet terrortrusselnivået i Tyrkia fra grad 2 (høy konkret fare) til 3 (overhengende konkret fare).

 

– IS har kapasitet til ytterligere angrep

19. mars ble tre israelere drept og mange skadet i et bombeangrep i Istanbul. Medierapporter sier at gjerningsmannen med vilje pekte ut en gruppe jøder som spesifikt mål for terrorhandlingen, men dette er så langt ikke offisielt bekreftet av den pågående etterforskningen.

En pressemelding fra statsminister Benjamin Netanyahus kontor sier at angrepet i Istanbul ”understreker hvilken trussel som vokser fram fra Den islamske statens terrorceller som er ute etter å angripe turiststeder”, og at angrepet ”beviser at IS har stor kapasitet til å utføre ytterligere angrep”. ”Terrornettverkene i Tyrkia fortsetter å angripe turister, inkludert israelske turister, over hele landet”, fortsetter uttalelsen.

 

– Vil angripe jødiske barn

IS holdes ansvarlig for fire av seks dødbringende bombeangrep i Tyrkia de siste åtte månedene. En radikal fløy av det kurdiske partiet PKK har tatt på seg ansvaret for de to andre angrepene. Politiet i Tyrkia har advart om faren for at IS-medlemmer kan angripe kristne og jøder spesielt. Politiet advarer om at religiøse bygninger som kirker eller synagoger, så vel som konsulater og ambassader og andre bygninger som tilhører ikke-muslimer, kan være utpekt som terrormål.

Noen timer etter at Israel utstedte reiserådet, publiserte Sky News en rapport der etterretningskilder fortalte om konkrete terrortrusler mot jødiske mål i Tyrkia. Seks arresterte IS-medlemmer skal i avhør ha fortalt at det planlegges angrep rettet mot jødiske barn i Tyrkia. IS-celler skal planlegge angrep mot jødiske barnehager, skoler og ungdomssentre, ifølge rapporten.Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag