Hamas sto bak mandagens bussbombe i Jerusalem

Terrorangrepet var en selvmordsaksjon organisert av Hamas og utført av et av den voldelige islamistbevegelsens medlemmer.

Selvmordsterroristen Abed al-Hamid Abu Srour kledd i uniform og med Hamas-flagg (Foto: Skjermdump fra Twitter)
Selvmordsterroristen Abed al-Hamid Abu Srour kledd i uniform og med Hamas-flagg (Foto: Skjermdump fra Twitter)

Israelske sikkerhetsstyrker fra Shin Bet og politiet kunne torsdag bekrefte at eksplosjonen på en buss i nabolaget Talpiot i Jerusalem mandag ettermiddag, var forårsaket av en bombe utplassert av den 19 år gamle palestineren Abed al-Hamid Abu Srour fra bydelen Beit Jala, litt vest for Betlehem. Det skriver Times of Israel i en sak publisert torsdag ettermiddag.

Terroristen ble kritisk skadet i eksplosjonen og døde onsdag på sykehus i Jerusalem. Til sammen ble 21 mennesker skadet.

Kort tid etter at nyheten om terrorangrepet ble kjent, startet den palestinske feiringen. Mange palestinere viste sin glede ved å strømme ut i gatene, dele ut søtsaker, lage karikaturtegninger og kommentere på sosiale medier.

Utenriksminister Børge Brende fordømte terroren og feiringen i en pressemelding tirsdag denne uken.

Israelske sikkerhetsstyrker skal ha arrestert flere Hamas-medlemmer i Betlehem etter en intens jakt på de medskyldige de siste dagene. Terroristen skal ha tilhørt en velkjent klan i Betlehem med medlemmer som tidligere har stått bak terror og vold mot israelere.

Hamas erklærte onsdag at Abu Srour var medlem. Terroristens far påsto i et intervju med den israelske tv-kanalen Channel 2 at han «ikke visste noe» om sønnens forbindelse til Hamas.

Jerusalem Post skrev torsdag at flere hundre palestinere på onsdag hadde deltatt i en stor støttedemonstrasjon for terroristen utenfor hjemmet hans i en solidaritetsmarsj for “den unge martyren.” Folkemengden lovpriste Abu Srour og ropte “Forbered sverdene, vi er sønner av Muhammad Deif.” Deif har vært og er trolig fortsatt leder for Hamas’ såkalte militære fløy, Izz ad-Din al-Qassam Brigadene i Gaza, og er ettersøkt av Israel for drap og medvirkning til drap på mange titalls israelere. Han skal også ha vært delaktig i konstruksjonen av den såkalte “Kassam-raketten” som i tusentall har blitt skutt mot israelske sivile i nærheten av Gaza.

Bussbomben på mandag var det første selvmordsangrepet siden den pågående palestinske terrorkampanjen mot israelere startet i oktober i fjor. Hamas har flere ganger oppfordret til slike angrep, blant annet i en musikkvideo med tittel “Spreng bort taket på bussene” sendt på Hamas-kanalen Al-Aqsa TV i februar 2016.

Det er  fem år siden forrige gang det var et bombeangrep mot en buss i Jerusalem. Da ble en britisk turist drept av en bombe som var plassert ved siden av et busstopp.

Videoen viser palestinere i Gaza som feirer terrorangrepet.

Forrige artikkelJan Benjamin Rødner i MIFF Kristiansand: Israel i går, i dag, i morgen + feiring av Israels nasjonaldag
Neste artikkelIDF oppdaget og ødela terrortunnel fra Gaza
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Geir Knutsen kom første gang til Midtøsten som FN-soldat i Libanon i 1984. Til sammen har han bodd i Libanon og Israel i over fire år. Han har vært medlem i MIFF siden 1988. Høsten 2013 begynte han i en deltidsstilling i MIFF og i full stilling fra januar 2016 til sommeren 2020.