IDF oppdaget og ødela terrortunnel fra Gaza

Terroristene i Gaza fortsetter å bruke store ressurser på å bygge tunneler for bruk i dødelige angrep mot israelere.

Israelsk soldat i en tunnel (Illustrasjonsfoto: IDF)
En israelsk soldat i en av Hamas´ tunneler. (Illustrasjonsfoto: IDF)

Mandag 18. april kunngjorde det israelske forsvaret, IDF, at de ved help av etterretning, teknologi og bakkestyrker, og i samarbeid med den interne israelske sikkerhetstjenesten Shin Bet, hadde oppdaget en ny tunnel som gikk fra den sør-østlige delen av Gaza-stripen og flere titalls meter inn i Israel.

Ifølge IDF ble det meste av tunnelen nylig konstruert av terrorgruppen Hamas med den hensikt å infiltrere Israel og angripe og drepe israelske menn, kvinner og barn.

Dette skal være den første tunnelen som er blitt oppdaget inne på israelsk territorium siden 2014.

Den skal ha vært mellom 30 og 40 meter nede i bakken, to kilometer lang, forsterket med betong, utrustet med elektrisk strøm og til og med et skinnesystem for å kunne bevege vogner.

Tunnelens åpning var mellom grensegjerdet – som skiller Gaza fra Israel – og militærbaser og landsbyer på israelsk side noen hundre meter fra kibbutz Holit.

Tunnelens åpning på den israelske siden (Foto: IDFs talsmann)
Tunnelens åpning på den israelske siden (Foto: IDF)

Tirsdag 19. april ble tunnelen sprengt og ødelagt.

Dagen før oversvømte og delvis ødela også Egypt en tunnel som ble brukt til å smugle folk og varer mellom Sinai i Egypt og Gaza-stripen.

Hamas, Islamsk Jihad og andre terrorgrupper i Gaza skal ha brukt store pengebeløp og ressurser på å gjenoppbygge de rundt 34 tunnelene som ble oppdaget og ødelagt av IDF under den 50 dager lange krigen mellom Israel og Hamas sommeren 2014.

Kort tid etter krigens avslutning erklærte Hamas at de ville fortsette med å bruke raketter og tunneler for å angripe Israel, og i forrige uke sa Hamas-leder Ismail Haniyeh følgende da han holdt tale på en stor demonstrasjon i Gaza: «Vår melding til fangene er skrevet med blod. Riflen og tunnelen er vår forpliktelse.»

Israelske innbyggere i grenseområdet til Gaza har tidligere klaget på lyder og risting fra bakken som de mener kommer fra graving.

Israel har investert over 2 milliarder kroner på å utvikle en teknologi – også kalt “den underjordiske Iron Dome” – for å finne tunneler. Statsminister Benjamin Netanyahu uttalte på mandag at det israelske systemet var det første i verden. Han kalte det «et verdens-gjennombrudd.»

– Letingen etter tunneler har hatt høyeste prioritet og vi har ikke begrenset vår innsats. Det er komplisert å hanskes med tunnel-problematikken, men Israel er verdensledende på dette området, sa forsvarsminister Moshe Yaalon, ifølge Times of Israel.

 

Fra IDFs søk etter tunneler (Video: IDF)

Fra sprengningen av tunnelen tirsdag 19. april (Video: IDF)

Forrige artikkelHamas sto bak mandagens bussbombe i Jerusalem
Neste artikkelNRK satte søkelys på palestinske terrorist-lønninger
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Geir Knutsen kom første gang til Midtøsten som FN-soldat i Libanon i 1984. Til sammen har han bodd i Libanon og Israel i over fire år. Han har vært medlem i MIFF siden 1988. Høsten 2013 begynte han i en deltidsstilling i MIFF og i full stilling fra januar 2016.
- Bli fastgiver til MIFF på 10 sekund! -