Tempelhøyden stengt for jøder og turister

Sikkerhetssituasjonen gjør at ikke-muslimer blir nektet adgang til Tempelhøyden de neste tre dagene. En eldre jødisk kvinne ble tirsdag skadet av steinkasting mot Vestmuren.

Tempelhøyden under Ramadan. (Illustrasjonsfoto: Uzi Yachin / Flickr.com / CC)
Tempelhøyden under Ramadan. (Illustrasjonsfoto: Uzi Yachin / Flickr.com / CC)

Det israelske politiet bestemte tirsdag at Tempelhøyden blir stengt for jøder og turister de neste tre dagene, ifølge blant andre Times of Israel. Ekstra sikkerhetsmannskaper er også utplassert i nærområdet rundt Tempelhøyden i Gamlebyen i Jerusalem. Tiltakene gjøres etter tre dager med voldelige opptøyer, i håp om å roe ned situasjonen. Muslimske opprørere protesterer mot at jøder og andre ikke-muslimer besøker stedet nå under de siste ti dagene av muslimenes fastemåned Ramadan.

 

Kastet stein på kvinne ved Vestmuren

I morgentimene tirsdag kastet opprørerne steiner mot israelske politimannskaper og mot Vestmuren, jødenes helligste religiøse samlingssted som befinner seg like nedenfor Tempelhøyden. En 73 år gammel israelsk jødiske kvinne ble truffet av en stein mens hun oppholdt seg ved Vestmuren. Kvinnen ble lettere skadet. Etter dette gikk politiet inn på Tempelhøyden og arresterte 16 personer for ordensforstyrrelse. Det var etter dette at vedtaket om å stenge Tempelhøyden for ikke-muslimer ble bestemt. Inntil da hadde 263 ikke-muslimer besøkt plassen tirsdag formiddag. Blant dem var 33 jøder. Flere tusen muslimer er samlet til bønn på plassen hver dag under Ramadan.

Opprørerne hadde et lager med steiner, fyrverkeri og andre objekter som de brukte til å kaste på turistene og jødene. Lageret var plassert inne i al-Aqsa moskeen, ifølge politiet.

 

Blandede reaksjoner

Tempelhøyden er normalt åpen for ikke-muslimske besøkende noen timer hver formiddag, men opprørerne krever at dette ikke skal praktiseres under den siste tidagersperioden av Ramadan, som begynte søndag. De siste to årene har ikke-muslimer ikke hatt adgang til plassen i denne tidagersperioden, og slik vil demonstrantene at det skal fortsette. At kravet deres nå er innfridd, i alle fall for tre dager, gir blandede reaksjoner.

– Politiet har gitt en belønning til terrorisme. I stedet for å straffe de arabiske opprørerne, straffer de jøder som oppfører seg lovlig, sier viseordfører i Knesset, Nava Boker fra Likud, ifølge Jerusalem Post.

Jerusalems ordfører Nir Barkat støtter politiets avgjørelse, men advarer samtidig mot å la vold diktere politikk.

– Det israelske politiet må få lov til å gjøre jobben sin og fortsette å opprettholde status quo på Tempelhøyden. Men vi må ikke ta avgjørelser under press fra voldelige opprørere. Bare en opprettholdelse av status quo vil sikre en langsiktig nedgang av voldelige hendelser og ro i Jerusalem, sier han.

Spørsmålet om Tempelhøydens status, og løgner om at Israel forsøker å ta kontroll over plassen, var en vesentlig del av bakgrunnen for terrorbølgen som rammet Israel i flere måneder fra september 2015. Tempelhøyden er jødedommens helligste sted. Muslimene kaller plassen Al Haram-Al Sharif, og omtaler den som islams tredje helligste sted.

Ha’aretz melder tirsdag kveld at statsminister Benjamin Netanyahu og sikkerhetsminister Gilad Erdan nå legger ned forbud for israelske parlamentsmedlemmer mot å besøke Tempelhøyden. Forbudet skal gjelde på ubestemt tid, avhengig av sikkerhetssituasjonen.

Forrige artikkelKan bli handelsrekord for sjette år på rad
Neste artikkel– Det er ingen framtid for jøder i Frankrike
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Tor-Bjørn Nordgaard (f. 1980) er fra mars 2016 ny redaktør av MIFFs avis Midtøsten i fokus. Nordgaard har jobbet som journalist for MIFF fra 2014. Han har bakgrunn som frilansjournalist og forfatter. Tlf. 95278159 E-post: tor-bjorn@miff.no Følg Nordgaard fra Facebook-siden https://www.facebook.com/mifftbn/