Ny sikkerhetsbarriere skal blokkere terrortunneler fra Gaza

Israel bygger nytt grensegjerde både over og under bakken ved Gaza.

Her er starten på byggingen av den nye sikkerhetsbarrieren ved Gaza-grensen. (Foto: Skjermdump fra video på Ynetnews.com)
Her er starten på byggingen av den nye sikkerhetsbarrieren ved Gaza-grensen. (Foto: Skjermdump fra video på Ynetnews.com)

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

Byggingen av det israelske forsvarets nye sikkerhetsbarriere ved Gaza-grensen har begynt, ifølge blant andre Times of Israel og Ynetnews.com.

Det omfattende byggeprosjektet er beregnet å koste 4,38 milliarder kroner. Barrieren vil bestå av betongmur både over og under hele den 60 km lange grensen mot Gaza. Formålet er å stanse palestinske terrorgrupper fra å grave tunneler under bakken og på den måten infiltrere Israel for å utføre angrep. Forsvarsdepartementet ga grønt lys til prosjektet i juli, og i september begynte byggearbeidet i Sha’ar Hanegev-regionen.

Forsvarssjef Gadi Eisenkot omtaler barrieren som ”det største prosjektet hittil i Israels militærhistorie”. Den er ment å bli svaret på mer enn ti års leting etter en løsning på tunneltrusselen fra Gaza.

En slik barriere ble først foreslått av IDF etter Gaza-krigen sommeren 2014, da det ble avdekket og ødelagt mer enn 30 terrortunneler fra Gaza til Israel. Det kom fram rapporter om at Hamas var i gang med å gjenoppbygge terrortunnelene allerede kort tid etter krigen.

Planen om å fornye grensegjerdet over bakken ble vedtatt i 2015, og realiseres nå samtidig med at den underjordiske barrieren bygges.

I tillegg til betongbarrieren som skal stanse angripere fysisk, inneholder også barrieren et høyteknologisk sensorbasert overvåkingssystem som skal kunne avdekke bevegelser under bakken.

Tidligere i 2015 har det israelske forsvaret avdekket to terrortunneler fra Gaza som har ledet inn på israelsk territorium. Lokale israelske innbyggere i nærheten av Gaza-grensen varslet tidligere i år at de kjente bakken riste under seg mens Hamas gravde tunneler. I tillegg har en rekke underjordiske tunneler rast sammen inne i Gaza.

Hamas-ledere og talsmenn for flere andre terrorgrupper i Gaza har kommet med trusler om nye angrep mot Israel dersom barriereprosjektet realiseres.

Ynetnews.com erfarer at det hersker en viss usikkerhet rundt tidsplanen for byggearbeidet fordi finansieringsplanen fortsatt framstår som uklar.

Forrige artikkel– Befolkningsutveksling bør inngå i en fredsavtale
Neste artikkelShimon Peres i kritisk tilstand etter hjerneslag
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Tor-Bjørn Nordgaard (f. 1980) er fra mars 2016 ny redaktør av MIFFs avis Midtøsten i fokus. Nordgaard har jobbet som journalist for MIFF fra 2014. Han har bakgrunn som frilansjournalist og forfatter. Tlf. 95278159 E-post: tor-bjorn@miff.no Følg Nordgaard fra Facebook-siden https://www.facebook.com/mifftbn/