Knivangrep utenfor Israels ambassade i Tyrkia

Mens han ropte ”allahu akbar”, forsøkte en tyrkisk mann å knivstikke politivakter utenfor inngangen til ambassaden i Ankara onsdag. Situasjonen fikk ambassaden i Oslo til å øke sikkerhetsberedskapen.

Israels ambassade i Ankara. (Illustrasjonsfoto: Skjermdump fra Google Maps)
Israels ambassade i Ankara. (Illustrasjonsfoto: Skjermdump fra Google Maps)

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

Angriperen ble stanset da en av de tyrkiske politivaktene skjøt ham i en fot før han rakk fram til dem. En talsperson for det israelske utenriksdepartementet sier at personalet ved ambassaden er i sikkerhet.

– En person forsøkte å knivstikke en tyrkisk politimann. En av de tyrkiske politibetjentene som var stasjonert på vakt foran ambassaden, reagerte umiddelbart og skjøt angriperen i en fot for å nøytralisere ham, opplyser den israelske ambassaden i Ankara ifølge Ha’aretz.

Flere mannskaper fra de tyrkiske sikkerhetsstyrkene kom raskt til stedet og tok kontroll over situasjonen etter at angriperen var blitt skutt av politivaktene.

Det tyrkiske politiet opplyser til Reuters at gjerningsmannen ropte ”allahu akbar” [mulimsk trosbekjennelse på arabisk, med betydningen ”Allah er større”] mens han nærmet seg ambassaden.

Gjerningsmannen er en 38 år gammel tyrkisk bygningsarbeider som av politiet betegnes som mentalt ustabil. Han bar på 30 cm lang kniv og en bag med ukjent innhold. Bagen ble tatt hånd om av bombeeksperter fra det tyrkiske politiet, som ikke har opplyst nærmere om hva den inneholdt.

Det israelske utenriksdepartementets talsmann Emmanuel Nachschon sier til Times of Israel at det fortsatt er uklart om angrepet primært var rettet mot ambassaden eller mot politiet.

Tyrkiske medier meldte like etter angrepet at det var to menn som forsøkte å ta seg inn i ambassaden, og at en person skulle være blitt drept i angrepet. Disse meldingene er senere blitt avkreftet.

De diplomatiske relasjonene mellom Israel og Tyrkia ble i sommer normalisert etter seks år med anspente forhold.

Tyrkia har vært rammet av en rekke terrorangrep den senere tiden. 19. mars gjennomførte en selvmordsbomber fra Den islamske staten et angrep mot en israelsk turistgruppe. Da det i etterkant av dette angrepet kom flere trusler om målrettede angrep mot jøder, utstedte israelske myndigheter reiseråd mot opphold i Tyrkia for israelske borgere.

 

Ambassaden i Oslo økte beredskapen

Viseambassadør Dan Poraz ved Israels ambassade i Oslo uttalte dette til miff.no like etter at nyheten ble kjent:

– Ambassaden i Oslo følger situasjonen i Ankara tett. Etter så kort tid er ikke alt blitt klart ennå, men det ser ut til at en mann som var bevæpnet med kniv forsøkte å bryte seg inn i ambassaden, og at han ble skutt av det lokale politiet. Hendelsen gjør naturligvis at vi er ekstra på vakt også her i Oslo.

– Denne og mange andre hendelser, som skytingen mot synagogen i Oslo i 2006 og angrepet mot den israelske ambassaden i Argentina i 1992, der 29 ble drept, er tragiske eksempler som viser hva slags sikkerhetstiltak Israel og jødiske institusjoner i utlandet må ta. Vi er konstant truet.

 

Her kan du se video fra åstedet:

 

Forrige artikkelTretten år gammel jente ga inntrykk av å gå til terrorangrep
Neste artikkelTerrorister blir framstilt som helter på palestinsk barneleir
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Tor-Bjørn Nordgaard (f. 1980) er fra mars 2016 ny redaktør av MIFFs avis Midtøsten i fokus. Nordgaard har jobbet som journalist for MIFF fra 2014. Han har bakgrunn som frilansjournalist og forfatter. Tlf. 95278159 E-post: tor-bjorn@miff.no Følg Nordgaard fra Facebook-siden https://www.facebook.com/mifftbn/