Clinton og Trump fordømmer, Fatah hyller terrorangrepet

Fatah hyllet angriperen som martyr, og Hamas sørget for å feire terrordrapet på to israelere.

Hamas-leder Ismail Haniyeh og PA-president Mahmoud Abbas fra Fatah. (Foto: Wikimedia Commons og det britiske utenriksdepartementet / Flickr.com / CC)
Hamas-leder Ismail Haniyeh og PA-president Mahmoud Abbas fra Fatah. (Foto: Wikimedia Commons og det britiske utenriksdepartementet / Flickr.com / CC)

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

Gårsdagens skyteangrep i Jerusalem, som krevde to liv, ble både fordømt og hyllet fra flere hold.

Times of Israel forteller at FNs utsending for fredsprosessen i Midtøsten, Nickolay Mladenov, fordømte Hamas for å ha feiret terrorangrepet. Mladenov sa at en slik handling kan undergrave muligheten for en fredelig framtid.

– Jeg fordømmer terrorangrepet utført av en palestinsk gjerningsmann i det okkuperte øst-Jerusalem, som tok livet av to israelere og skadet seks andre. Ingenting kan rettferdiggjøre slike angrep. Mine tanker går til familien og vennene til alle ofrene, og ønsker de skadde god bedring, sa Mladenov i en offisiell uttalelse. Han la til at det er beklagelig og uakseptabelt at Hamas og andre glorifiserer slike angrep.

De amerikanske presidentkandidatene, Hillary Clinton og Donald Trump, tok seg tid til å reagere på angrepet før de møttes til debatt søndagskveld, forteller Times of Israel. Clinton skrev en personlig melding på Twitter hvor hun klargjorde at hun ber for ofrenes familier. Videre skrev hun at terroristene må sone sin straff. Den republikanske kandidaten, Trump, brukte også sosiale medier for å fordømme terrorangrepet. Han nevnte at Mahmoud Abbas sin deltakelse i begravelsen til Shimon Peres burde ha vært en ny begynnelse på en bedre forhold mellom israelerne og palestinerne. Allikevel opplevde Israel et nytt angrep der uskyldige mennesker måte bøte med livet.

– Vi må jobbe for å kjempe mot terroren en gang for alle, avsluttet Trump.

En offisiell uttalelse fra det amerikanske utenriksdepartementet fordømte angrepet på det sterkeste. Talsmann Mark Toner fordømte både angrepet og feiringen som Hamas satte i gang i kjølvannet av terrorangrepet.

Tolv timer etter angrepet skrev den europeiske unionens delegasjon til Israel i en uttalelse at terrorangrepet viste at det er nødvendig å få i gang fredsprosessen, ifølge Yedioth Aharonot. Videre fordømte de alle voldelige handlinger og hyllest for terror. Den britiske ministeren for Midtøsten og Afrika, Tobias Ellwood, publiserte en melding på Twitter der han fordømte angrepet. Det samme gjorde den amerikanske ambassadøren i Israel, Daniel Shapiro, og la til at det ikke er mulig å rettferdiggjøre angrepet.

Angrepet ble ikke fordømt av palestinske myndigheter. Itamar Marcus skriver i Palestinian Media Watch at Fatah erklærte terroristen for «shahid» i en uttalelse på Facebook. Ordet «shahid» – martyr på arabisk – brukes vanligvis om en som har dødd i Jihad for Allah. Det er vanlig at Fatah og de palestinske myndighetene hyller martyrer etter at de har drept israelere. I tillegg meldte radiostasjonen Voice of Palestine at Fatah kunngjorde sørgedag og streik i Jerusalem på grunn av martyrens død.

Flere timer etter at angrepet fant sted kom det fram at angriperen hadde vært i fengsel for voldelig oppførsel, og skulle ha møtt opp for å sone ny fengselsstraff søndag morgen. I tillegg meldte israelske Kanal 10 at angriperen har tidligere vært tiltalt for å ha oppfordret til vold og for å ha støttet en terrororganisasjon på Facebook. Gjerningsmannen fikk også forbud mot å besøke Tempelhøyden fra juli til oktober, 2016. Han var derfor en kjenning av den israelske etterretningstjenesten, Shin Bet. Gilad Erdan, den israelske ministeren for offentlig sikkerhet, la mye av skylden på sosiale medier som ikke har fjernet terroristens innlegg på Facebook.

Israelske myndigheter gransker nå hendelsen og prøver å finne ut hvorvidt angrepet kunne ha vært avverget, melder Times of Israel.

Forrige artikkelFNs sikkerhetsråd møtes fredag for å kritisere israelske bosetninger
Neste artikkelOla Honningdal Grytten i MIFF Sunnmøre: Midtøstens glemte historie
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.