Shin Bet avverget terrorangrep mot selskapslokale i Beersheba

Fire palestinere planla et stort terrorangrep som kunne resultert i flere hundre døde.

Selskapslokalet Narnia i Beersheba. Her skulle det planlagte terrorangrepet gjennomføres (Foto: Google Maps/Times of Israel).
Selskapslokalet Narnia i Beersheba. Her skulle det planlagte terrorangrepet gjennomføres (Foto: Google Maps/Times of Israel).

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.


Den israelske sikkerhetstjenesten Shin Bet kunngjorde torsdag at fire palestinere er blitt arrestert for å ha planlagt et terrorangrep mot et selskapslokale i det sørlige Israel.

I tillegg skal de ha planlagt å kidnappe og drepe en israelsk soldat for senere å bruke levningene som brikker i forhandlinger med israelske myndigheter.

Saken ble kjent samtidig med at påtalemyndighetene tok ut tiltale mot de fire araberne i Beersheba tingrett. Det skriver Times of Israel i en artikkel publisert torsdag ettermiddag 20. oktober.

Shin Bet oppga ikke hvilket selskapslokale som skulle angripes og hvordan det skulle gjennomføres, men ifølge andre medier skal det dreie seg om stedet “Narnia”. Der blir det ofte arrangert bryllupsfester.

Terrorplanene ble forhindret etter et samarbeid mellom etterretningstjenesten Shin Bet og israelsk politi.

Hovedmannen, Mahmoud Yusef Hassin Abu Taha, er bosatt i Khan Younis på Gazastripen. Han ble arrestert av israelske myndigheter 21. september ved grenseovergangen Erez. Han hevdet da at formålet med reisen til Israel var å drive handelsvirksomhet.

Hovedmannen Mahmoud Yusuf Hasin Abu-Taha
Hovedmannen Mahmoud Yusef Hassin Abu Taha

I avhør hos Shin Bet innrømmet han å være leder for en terrorcelle bestående av fire menn, og at han handlet på ordre fra den ekstreme terrorgruppen Islamsk Jihad i Gaza. Han sa det var Wael Sufyan Abu Taha, en av lederne i Islamsk Jihad i Gaza, som ga Mahmoud ordre om å danne terrorcellen.

Mahmoud Abu Taha klarte å rekruttere tre andre menn. To av dem, Ahmed Tisir Avad Alrahman Abu Taha (39) fra Gaza og Shafik Hamad Ahmed Abu Taha (55), befant seg allerede ulovlig i Israel. Shafik var fra før ansatt i selskapslokalet, og skulle være på jobb samme dag som angrepet skulle gjennomføres.

Hani M’suad Nasir Abu Amrah (40) er den fjerde mannen involvert i saken. Han er opprinnelig fra Gaza, men ble innvilget israelsk statsborgerskap gjennom familiegjenforening og er bosatt sør i Israel.

Familiegjenforening i Israel betyr vanligvis at en israelsk statsborger søker om israelsk statsborgerskap for hans eller hennes ikke-israelske ektefelle. De fleste søknadene kommer fra israelske arabere og gjelder en palestinsk ektefelle bosatt på Vestbredden eller Gazastripen.

Ordningen er blitt inndratt de siste årene for palestinere på grunn av bekymring for at den blir utnyttet av terrorgrupper til å få adgang til Israel.

– Denne saken viser enda en gang på hvilke måter terrorgruppene utnytter innreisetillatelsene som blir gitt av humanitære og økonomiske årsaker. Den viser også hvilken stor risiko det er at palestinere uten lovlig opphold i Israel fortsetter å være i landet, sa Shin Bet i retten.

Yedioth Aharonoth skriver også om det planlagte terrorangrepet. Ifølge deres artikkel ble de fire terroristene arrestert forrige måned, og planen – som de la i mars – var å kaste håndgranater inn på dansende gjester for å drepe så mange som mulig.

Deretter skulle de skyte på gjestene med våpen som på forhånd var gjemt i søppelkasser utenfor lokalet. Yedioth Ahronoth skriver også at to av mennene var ansatt i selskapslokalet, og at en av de fire var bosatt i beduinlandsbyen Tel as-Sabi i Negev i det sørlige Israel.

Terrorister fra Islamsk Jihad på Gaza i aksjon. (Illustrasjonsfoto: CC BY-SA Amir Farshad Ebrahimi / Flickr.com.)
Terrorister fra Islamsk Jihad i aksjon. (Illustrasjonsfoto: CC BY-SA Amir Farshad Ebrahimi / Flickr.com.)

På et nylig møte med Wael skal Mahmoud har fått instruks om å endre fokus til kidnapping av en israelsk soldat fra hovedbusstasjonen i Beersheba. Som belønning skulle Mahmoud få en ny bil og et nytt hus i Gaza.

Etter å ha returnert fra Gaza til Israel meldte Mahmoud tilbake til lederne i Gaza at han hadde sett rusmisbrukere på busstasjonen i Beerheba, og at en av dem kunne være et enkelt mål for kidnapping.

Wael svarte at han foretrakk kidnapping av en politimann eller en soldat for lettere å få frigitt dømte terrorister fra israelske fengsler. Mahmoud fikk også instrukser (og penger) fra Wael om å leie en leilighet på bakkenivå i Beersheva, og å frakte soldaten dit. Wael skal også ha beordret Mahmoud til å røyke hasj, drikke alkohol og fotografere seg selv ved siden av soldaten. Deretter skulle han slå ham i hjel med en hammer og begrave ham.

Geir Knutsen har bidratt til denne artikkelen.

Forrige artikkelIsraelsk-arabisk familie tilbake i Israel etter å ha sluttet seg til IS i Syria og Irak
Neste artikkelOla Hals i MIFF Trondheim: Midtøsten, Israel og folkeretten
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.