Branninfernoet fortsetter

… for femte dag på rad.

Brann i Haifa 24. november 2016. (Foto: David King, flickr)
Brann i Haifa 24. november 2016. (Foto: David King, flickr)

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

Lørdag kjempet israelske brannmannskaper en innbitt kamp mot en rekke nye branner i Israel. Det meldes om at nye branner er oppstått i byer som Haifa, Nasaret, og nær Jerusalem, melder Times of Israel.

Twitter-videoen under viser hvordan et amerikansk Boeing 747 “Supertanker” fly bisto i slukningsarbeidet i Nataf, nær Jerusalem, lørdag ettermiddag.

Flere titalls personer skal ha blitt avhørt av israelsk politi siden brannene startet tirsdag, opplyser Times of Israel. Israelske sikkerhetsstyrker har de siste dagene arrestert flere titalls palestinere, flere av disse er mistenkt for brannstiftelse. Tre av de mistenkte skal ha befunnet seg i en bil i nærheten av byen Ramallah. I bilen gjorde politiet funn av bensinkanner, filler, hansker og lightere, melder Yedioth Aharonoth.

Lørdag morgen våknet innbyggerne i bosetningen Halamish på Vestbredden til sitt livs verste mareritt. Flere titalls brannmannskaper jobbet på spreng for å kvele flammene som til nå skal ha slukt minst 15 boliger.

Over 25 personer fikk brannskader som følge av flammene. Alle bosetningens innbyggerne – over 350 familier – ble fredag evakuert fra sine hjem, skriver Times of Israel. Evakueringen skjedde etter at det tok fyr i noen strømledninger. Fire personer er lettere skadet, to av disse er brannmenn.

Flere brannfly bistår brannmennene på bakken i slokningsarbeidet, og flere palestinske brannmenn fra Ramallah har bistått de israelske brannmannskapene i å bekjempe flammene.

Youtube-videoen under er fra slukningsarbeidet i Halamish:

To palestinere ble lørdag morgen arrestert, mistenkt for å ha påsatt brannen som brøt ut sent fredag kveld. De ble tatt inn til avhør, men ble senere løslatt, opplyser nettstedet Walla.

Brannvesenet rapporterte lørdag morgen at de har kontroll på flammene, men senere utpå ettermiddagen dukket det opp nye branner på forskjellige steder, melder Times of Israel.

Talsperson for brannvesenet i Jerusalem, Asaf Avres, la i et intervju med Yedioth Aharonoth ikke skjul på at han var sterkt preget av slukningsarbeidet i Halamish.

“Gårsdagens syn var en vanskelig affære. Husene kollapset og brant ned i en dominoeffekt. Etter å ha sett ødeleggelsene i dagslys, går mitt hjerte ut til beboerne”, sa Avres.

“Jeg har vært brannmann i 23 år, og jobbet med slukningsarbeidet i Karmel-brannen, men har aldri opplevd en uke som dette. Det var ekte frykt her”, la han til.

Kartet under viser hvor de siste brannene har oppstått.

Israelerne hadde håpet på at de verste bølgene av branner som har herjet siden tirsdag, ville ta slutt lørdag. Tørt vær og sterk vind har vært årsaker til at flammene har kunnet spre seg. Det er foreløpig ikke meldt om regn de neste dagene.

Så langt har ingen menneskeliv gått tapt som følge av de mange kratt- og skogbrannene, men flere hundre mennesker er skadet og flere hus har blitt oppslukt av flammene.

Forrige artikkel– Det står helt andre ting i avisene i Norge
Neste artikkelIsraels luftforsvar svarte mot syriske terrorister
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.