Strengere sikkerhet ved Tempelhøyden

Politiet har innført flere midlertidige tiltak for å unngå nye terrorangrep.

Tempelhøyden i Jerusalem. (Foto: Wikimedia Commons.)
Tempelhøyden i Jerusalem. Al-Aqsa-moskéen til venstre og Klippedomen til høyre på bildet (Foto: Wikimedia Commons)

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

Etter fredagens terrorangrep, hvor to drusiske politibetjenter ble skutt og drept av væpnede terrorister, er det innført strengere sikkerhetskontroll for å komme inn til Tempelhøyden. Et av tiltakene som er innført er at besøkende nå må gå gjennom en metalldetektor før de slipper inn på det sensitive området, skriver Times of Israel.

På Tempelhøyden ligger de to muslimske helligdommene Klippedomen og al-Aqsa-moskeen. Det var også her de jødiske templene tidligere lå. Selv om området er det aller helligste stedet for jøder, er tilgangen deres begrenset. De har lov til å besøke området, men de har ikke lov til å be der. Etter at Israel fikk kontroll over området etter seieren i Seksdagerskrigen i 1967, ble det inngått en avtale om at den islamske Waqf-stiftelsen forvalter de islamske helligdommene i regi av Jordan, mens Israel fikk ansvaret med å ivareta sikkerheten på Tempelhøyden. Slik har det vært i 50 år.

Selv om de nye sikkerhetstiltakene er innført for å unngå nye blodige angrep, møter de motstand hos blant andre Den arabiske liga og Waqf-stiftelsen. De protesterer mot at besøkende til helligdommene nå må gjennom et strengere sikkerhetsregime.

– Vi avviser endringene som er innført av den israelske regjeringen. Vi nekter å gå gjennom disse metaldetektorene, sier sjeik Omar Kiswani, direktør for Al-Aqsa.

Men selv om noen valgte å be utenfor sikkerhetskontrollen var det mange som ikke tok protestene til Kiswani og andre til følge. Mange som søndag skulle inn og be på området, valgte å gå gjennom metalldetektorene. Israels sikkerhetsminister, Gilad Erdan, sier sikkerhetskontroll for besøkende til Tempelhøyden er kommet for å bli.

– Når mennesker blir skutt inne på området er alle røde linjer krysset, sier han.

I fredagens angrep skal tre terrorister ha fått tilgang på maskinpistoler og pistoler som var gjemt inne på det hellige området. Disse ble brukt til å drepe Haiel Sitawe (30) og Kamil Shnaan (22). I tillegg ble de tre terroristene skutt og drept av andre politibetjenter i angrepet. Selv om det har vært mange terrorangrep i Gamlebyen i Jerusalem de siste to årene, er det sjeldent med et angrep ved Tempelhøyden.

Yoram Halevi, som leder politiet i Jerusalem, sier metalldetektorene som kom på plass søndag er midlertidige og det jobbes med en endelig sikkerhetsprosedyre. Tempelhøyden ble delvis åpnet på søndag etter å ha vært stengt siden fredag.

Forrige artikkelTo drept i terrorangrep i Jerusalem
Neste artikkelFrankrikes president: – Antisionisme er en ny form for antisemittisme
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Bjarte Bjellås ble journalist i MIFF fra 1. januar 2017. Etter journaliststudier jobbet han i Fædrelandsvennen og Vennesla Tidende.