Latter kostet israelsk familie livet

Omar al-Abed valgte huset til Salomon-familien som mål fordi han hørte latter på innsiden.

Elad Salomon ble drept i det brutale terrorangrepet sammen med sin far og søster. Hans kone Michal og deres barn overlevde. (Foto: Privat)
Elad Salomon ble drept i det brutale terrorangrepet sammen med sin far og søster. Hans kone Michal og deres barn overlevde. (Foto: Privat)

Den israelske militære påtalemyndigheten har nå tatt ut tiltale mot terroristen som i juli brøt seg inn i den israelske bosetningen Halamish på Vestbredden og drepte tre medlemmer av Salomon-familien. Ifølge tiltalen skal den 19 år gamle palestineren ha valgt huset til denne familien som terrormål fordi han hørte latter på innsiden.

Yosef, sønnen Elad og datteren Chaya Salomon ble knivstukket og drept, i tillegg ble Yosefs kone Tova alvorlig skadet. I tillegg til tre drap og drapsforsøk er Omar al-Abed også tiltalt for å ha forsøkt å drepe Josefs svigerdatter Michal og hennes fem barn. De klarte å gjemme seg for terroristen ved å låse seg inne på et rom i huset.

Salomon-familien skal ha feiret at familien hadde fått et nytt barnebarn og trodde at den som banket på døren var deres første gjest. I det han gikk inn i huset, skal Abed ha spurt Chaya retorisk, «Hva med al-Aqsa?», før han stakk kniven inn i magen hennes. I et innlegg på Facebook bare timer før angrepet skal terroristen ha skrevet at palestinerne må forsvare al-Aqsa-moskeen, skriver avisen Times of Israel.

Det var et brutalt syn som møtte redningsmannskapene. (Fotomontasje: IDF)
Det var et brutalt syn som møtte redningsmannskapene etter terrorangrepet. (Fotomontasje: IDF)

I dagene før angrepet hadde det vært store protester i Jerusalem på grunn av nye sikkerhetstiltak ved Tempelhøyden. Israelsk politi plasserte metalldetektorer ved inngangen til området etter et terrorangrep som kostet to politimenn livet. Mange muslimske ledere hisset opp stemningen ved blant annet å si at al-Aqsa-moskeen var i fare. Israelske myndigheter har gang på gang avvist dette.

Etter at han hadde drept 46 år gamle Chaya, skal Abed ifølge tiltalen ha knivstukket 68 år gamle Tova, som hardt skadet klarte å løpe opp i andre i etasje mens hun ropte «terrorist, terrorist». Den 19 år gamle palestineren skal da ha gått til angrep på 70 år gamle Josef. 70-åringen ble knivstukket i magen og segnet om på gulvet.

36 år gamle Elad forsøkte å ta kniven fra angriperen. Etter å ha blitt knivstukket tre ganger klarte han å få kniven ut av Abeds hånd. De to skal ha fortsatt å sloss fram til 19-åringen klarte å få tak i en skjærefjøl i tre. Den slo han i hodet på Elad, som mistet bevisstheten. Abed skal da ha knivstukket fembarnsfaren tolv ganger, mens 36-åringens barn og kone gjemte seg i etasjen over.

Israelske soldater patruljerer nabolaget i bosetningen Halamish etter angrepet. (Foto: IDF)
Israelske soldater patruljerer nabolaget i bosetningen Halamish etter angrepet. (Foto: IDF)

Ifølge tiltalen skal terroristen så ha oppdaget at 70 år gamle Yosef fortsatt var ved bevissthet. Han knivstakk bestefaren 15 ganger til, helt til han sluttet å bevege seg. På dette tidspunktet klarer en nabo, en soldat på permisjon, å skyte terroristen gjennom kjøkkenvinduet. Sammen med sin far sikrer han huset og passer på gjerningsmannen til hæren er på plass. Terroristen fraktes til sykehus og overlever.

Det er et grusomt syn som møter redningsmannskapene som kommer til stedet.

Siden det brutale angrepet har israelske sikkerhetsstyrker arrestert faren, moren, to brødre og kusinen til den 19 år gamle terroristen. Politiet mener at alle hadde forhåndskunnskap om terrorangrepet, men ikke gjorde noe for å forhindre det.

16. august ble familiens hus i Kobar revet av israelske styrker.

Elads kone Michal, som overlevde angrepet, mener gjerningsmannen fortjener dødsstraff. Også Benjamin Netanyahu har tatt til orde for dødsstraff.

Etter terrorangrepet er Abed hyllet i deler av det palestinske samfunnet, og han vil nå motta en stor økonomisk belønning fra palestinske selvstyremyndigheter.

19 år gamle Omar al-Abed la ut en urovekkende melding på Facebook før han gikk til det dødelige angrepet. (Foto: Facebook)
Omar al-Abed overlevde angrepet. Nå står han tiltalt for tre drap og drapsforsøk. (Foto: Facebook)
Forrige artikkelFlyktninghjelpen brøt Oslo-avtalen og skjuler vesentlige fakta
Neste artikkelIsrael forbereder seg på en hetebølge
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Bjarte Bjellås ble journalist i MIFF fra 1. januar 2017. Etter journaliststudier jobbet han i Fædrelandsvennen og Vennesla Tidende.