Israelsk etterretning har avverget flere titalls terrorangrep over hele verden

Mange menneskeliv har blitt reddet takket være effektiv israelsk etterretning.
Soldater beskytter det populære turiststedet Notre Dame i Paris. (Foto: Bill Smith/Flickr)
Soldater beskytter det populære turistmålet Notre Dame i Paris. (Foto: Bill Smith/Flickr)
ISRAEL ER UNDER ANGREP!

Det israelske etterretningsmiljøet har de to siste årene delt etterretning med andre land. Dette har bidratt til å avverge flere titalls terrorangrep. Flere av angrepene var i ferd med å bli utført av islamister som var i kontakt med medlemmer av Den islamske staten (IS) og fraksjoner av Al-Qaida, skriver avisen Ha’aretz.

Som en del av den internasjonale innsatsen for å bekjempe radikal islamistisk terror har etterretningen i Israel de siste årene hatt et tettere samarbeid med kollegaer i vennligsinnede land. Et planlagt IS-angrep på fotballkampen mellom Albania og Israel er et av flere terrorangrep som er avverget takket være god etterretning.

I andre tilfeller som er rapportert i ulike medier, kommer det fram at Israel har sendt advarsler før angrep i Belgia, Tyrkia og Frankrike. Advarslene har stanset konkrete angrep.

Likevel er det ikke alle terrorangrep som blir avverget. I midten av september gikk israelsk etterretning ut og advarte landets borgere om terrorfare i Europa og Vesten. Siden har det vært angrep i blant annet London og Marseille.

Det ble gjort strukturelle endringer i den israelske etterretningen mot slutten av 2015, etter flere alvorlige terrorangrep i Europa. Blant annet etter skytingen på Bataclan, hvor 130 mennesker ble drept. Etter disse angrepene bestemte etterretningen seg for å fokusere mer på å samle inn informasjon om aktivitetene til terrorister utenfor landets grenser, terrorister som er i kontakt med terrororganisasjonene i Midtøsten. Siden da har etterretningsamarbeidet med kollegaer i Europa gjort at kampen mot IS og Al-Qaida har blitt betydelig forbedret.

Tjenestemenn i Israel mener at kampanjen USA fører mot IS i det nordøstlige Syria går etter planen, og at IS i løpet av kort tid vil bli beseiret i sin selvutnevnte hovedstad Raqqa. Da vil den islamske statens visjon om å etablere et islamsk kalifat nærme seg slutten. Likevel vil organisasjonen fortsetter å operere på andre måter.

I 2014 skrev MIFF:

“Norske myndigheter generelt, og Politiets sikkerhetstjeneste spesielt, kan ha mye å lære fra Israel i å møte trusselen fra ekstrem islamisme. Israel har gjort sine feil og hatt sine suksesser mot denne fienden i mer enn 60 år.”

Les mer i artikkelen Du bør støtte Israel fordi Norge står overfor de samme fiender som Israel.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise