Israelsk etterretning har avverget flere titalls terrorangrep over hele verden

Soldater beskytter det populære turiststedet Notre Dame i Paris. (Foto: Bill Smith/Flickr)
Soldater beskytter det populære turistmålet Notre Dame i Paris. (Foto: Bill Smith/Flickr)

Det israelske etterretningsmiljøet har de to siste årene delt etterretning med andre land. Dette har bidratt til å avverge flere titalls terrorangrep. Flere av angrepene var i ferd med å bli utført av islamister som var i kontakt med medlemmer av Den islamske staten (IS) og fraksjoner av Al-Qaida, skriver avisen Ha’aretz.

Som en del av den internasjonale innsatsen for å bekjempe radikal islamistisk terror har etterretningen i Israel de siste årene hatt et tettere samarbeid med kollegaer i vennligsinnede land. Et planlagt IS-angrep på fotballkampen mellom Albania og Israel er et av flere terrorangrep som er avverget takket være god etterretning.

I andre tilfeller som er rapportert i ulike medier, kommer det fram at Israel har sendt advarsler før angrep i Belgia, Tyrkia og Frankrike. Advarslene har stanset konkrete angrep.

Likevel er det ikke alle terrorangrep som blir avverget. I midten av september gikk israelsk etterretning ut og advarte landets borgere om terrorfare i Europa og Vesten. Siden har det vært angrep i blant annet London og Marseille.

Det ble gjort strukturelle endringer i den israelske etterretningen mot slutten av 2015, etter flere alvorlige terrorangrep i Europa. Blant annet etter skytingen på Bataclan, hvor 130 mennesker ble drept. Etter disse angrepene bestemte etterretningen seg for å fokusere mer på å samle inn informasjon om aktivitetene til terrorister utenfor landets grenser, terrorister som er i kontakt med terrororganisasjonene i Midtøsten. Siden da har etterretningsamarbeidet med kollegaer i Europa gjort at kampen mot IS og Al-Qaida har blitt betydelig forbedret.

Tjenestemenn i Israel mener at kampanjen USA fører mot IS i det nordøstlige Syria går etter planen, og at IS i løpet av kort tid vil bli beseiret i sin selvutnevnte hovedstad Raqqa. Da vil den islamske statens visjon om å etablere et islamsk kalifat nærme seg slutten. Likevel vil organisasjonen fortsetter å operere på andre måter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I 2014 skrev MIFF:

“Norske myndigheter generelt, og Politiets sikkerhetstjeneste spesielt, kan ha mye å lære fra Israel i å møte trusselen fra ekstrem islamisme. Israel har gjort sine feil og hatt sine suksesser mot denne fienden i mer enn 60 år.”

Les mer i artikkelen Du bør støtte Israel fordi Norge står overfor de samme fiender som Israel.Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag