Hamas-celle planla kidnapping under Hanukka

– Mennenes plan var å kle seg ut som lokale bosettere og bortføre en israeler i en bil, melder Shin Bet.

Israelske sikkerhetstjenester beslagla en pistol som de mener de siktede planla å bruke under kidnappingen. (Foto: Shin Bet, via Times of Israel)
En palestiner ble pågrepet mens han forsøkte å smugle 37 pistoler inn i Israel. (Illustrasjonsfoto: Shin Bet)

Allerede i slutten av oktober, etter flere ukers etterforskning, ble tre palestinske menn fra Nablus arrestert, siktet for å planlegge å kidnappe en tilfeldig israeler, skriver Times of Israel.

Mennenes plan var å kle seg ut som bosettere fra området og kidnappe en soldat eller jødisk bosetter. De ville stanse ved en bussholdeplass og ta med seg offeret i et kjøretøy. De skulle så bortføre og holde personen som gissel for å legge press på Israel.

– Målet med kidnappingen var å fremme forhandlinger om frigjøring av fanger i israelske fengsler, sier Shin Bet i en pressemelding.

Hamas-cellens angivelige leder, 26-åringen Mu´ad Ashtiyah kommer fra landsbyen Tell, nær Nablus. Av etterforskningen kommer det frem at han skal ha forsøkt å skaffe en leilighet til å gjemme gisselet. Han skal ha rekruttert sine 19 år gamle søskenbarn fra samme landsby, brødrene Mahmoud og Ahmad Ramadan, til å bistå i kidnappingen. Alle er medlemmer av Hamas.

Shin Bet opplyser at kidnappingen var planlagt å finne sted i løpet av den åtte dager lange Hanukka-høytiden som startet tirsdag kveld og varer frem til 20. desember.

I følge den israelske storavisen Yedioth Ahronoth konfiskerte Shin Bet våpen som de tre mennene hadde planlagt å bruke under kidnappingen. De fant en pistol, elektrosjokkvåpen og pepperspray. Mennene planla å skaffe seg flere våpen.

De mottok instrukser og støtte fra Omar Assida, en Hamas-operatør på Gazastripen. Han skal ha blitt løslatt i 2011 da Israel løslot over 1000 dømte terrorister i bytte for den kidnappede israelske soldaten Gilad Shalit.

Etter det Shin Bet erfarer, skal mennene ha gjort observasjoner rundt større veikryss, hovedveier og bussholdeplasser i området, for å kartlegge og gjennomføre kidnappingen.

Detaljene rundt saken har frem til nå vært holdt tilbake fra offentligheten for at påtalemyndighetene mer effektivt kunne gjennomføre sin etterforskning. Nyheten ble først gjort kjent for israelsk presse onsdag formiddag, skriver Times of Israel.

Forrige artikkelPalestinakomiteens plakat røper sannheten om Jerusalem
Neste artikkelFlere raketter avfyrt mot Israel
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Joachim Harestad er vikarjournalist på deltid for MIFF høsten 2016.