Palestinernes “brann-terror” øker i omfang

Palestinere på Gazastripen har satt fyr på minst 17.500 mål av Israel de siste to månedene.

Heliumballonger frakter brannbomber. (Skjermbilde fra Kan)
Heliumballonger frakter brannbomber. (Skjermbilde fra Kan)

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

Ikke nok med at den voldelige palestinske mobben på Gazastripen brenner bildekk for å skjule angrep mot det israelske grensegjerdet. Etter at demonstrasjonene og opptøyene langs grensegjerdet mellom Gazastripen og Israel startet 30. mars har palestinerne sendt opp et stort antall drager som frakter med seg brannfakler over grensen.

Hensikten er å sette fyr på alt som kan brennes og ødelegges på den israelske siden, inkludert bygninger, jordbruksland, korn- og grønnsaksåkre, skog og naturreservat.

Den aller nyeste metoden for å stifte brann er å bruke ballonger fylt med helium for å frakte brannbombene over grensen til Israel, skriver Times of Israel.

Agricultural terrorism: Palestinians set massive fire to the fields near Gaza with firebomb kites causing tremendous damage.

Publisert av StandWithUs 3. juni 2018

Prinsippet er det samme som for drager: Send de brennende innretningene opp i luften og la vinden fra Middelhavet bringe dem over grensen til Israel.

Palestinerne har i minst en og en halv måned brukt slike ballonger, men de siste ukene har antallet steget kraftig.

Totalt har rundt 17.500 mål blitt rammet i over 250 branner i løpet av de to siste månedene, ifølge foreløpige takstberegninger.
Det er ukjent hvor mange av brannene som har blitt startet av drager og hvor mange av ballonger, men “drage-terror” har blitt et vanlig ord for å beskrive fenomenet.

Hittil har ingen personer blitt skadet av brannene, men de materielle kostnadene er høye. De er forventet å stige ettersom ingen ting tyder på at palestinerne i Gaza vil avslutte brannstiftingen.

Brannene har også rasert dyrelivet, særlig i naturreservater, sier økologer.

Noen ganger bruker palestinerne enkle gummiballonger fylt med helium. Andre ganger lager de en samling store lateks-ballonger som kan frakte brannbomber over lange distanser.

Det israelske forsvaret har ennå ikke funnet ut hvordan denne trusselen mest effektivt kan stoppes. Et forsøk med droner skal ha vært mislykket, meldte tv-kanalen Kan på lørdag.

Per i dag er observering, rask varsling og utrykning, og brannslukking på stedet den metoden som bønder og myndigheter bruker for å håndtere brannene.

Bare på lørdag brant over 300 mål i naturreservatet Karmia. Det er rundt en tredel av hele reservatet.

Resultatet av palestinernes brannstifting. (Skjermbilde fra Kan)
Resultatet av palestinernes brannstifting. (Skjermbilde fra Kan)

Israelske myndigheter anslår at skadene på dyrket mark alene vil koste minst 11,5 millioner kroner (5 millioner shekel). Beløpet vil bli utbetalt fra regjeringens fond for skader på grunn av terroraktivitet.

På søndag varslet statsminister Benjamin Netanyahu om at regjeringen vil kompensere de som har blitt påført tap av palestinernes brannstifting ved å holde tilbake midler som etter planen skulle overføres til de palestinske selvstyremyndighetene (PA).

Ifølge en økonomisk avtale mellom Israel og PA fra 1994 skal Israel overføre flere titalls millioner dollar til PA hvert år i innsamlede avgifter og skatter for varer sendt til palestinske markeder gjennom israelske havner.

Israelske kritikere av Netanyahu har imidlertid påpekt at PA ikke kontrollerer Gazastripen. Det gjør terrorgruppen Hamas siden 2007. Å straffe PA for det Hamas gjør vil trolig ikke oppmuntre Hamas til å stoppe brannstiftingen. Det vil ha den motsatte effekten, mener kritikerne.

Forrige artikkelNATO og Israel avholdt felles marineøvelse
Neste artikkelTerrorcelle hadde planer om å drepe flere høytstående israelske personer
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Geir Knutsen kom første gang til Midtøsten som FN-soldat i Libanon i 1984. Til sammen har han bodd i Libanon og Israel i over fire år. Han har vært medlem i MIFF siden 1988. Høsten 2013 begynte han i en deltidsstilling i MIFF og i full stilling fra januar 2016 til sommeren 2020.