Palestinsk helt fikk oppholdstillatelse i Israel

Mannen ble utsatt for trakassering og drapstrusler etter å ha reddet en jødisk familie.
Palestineren, som ikke er identifisert, fikk beviset på oppholdstillatelsen av innenriksminister Aryeh Deri. Etterpå ga de to hverandre en klem. Den palestinske helten har det siste året levd i limbo i Israel. (Foto: Skjermdump Channel 12)
ISRAEL ER UNDER ANGREP!

Innenriksminister Aryeh Deri har gitt oppholdstillatelse i Israel til en palestinsk mann som reddet familien til en rabbiner som ble drept i et terrorangrep på Vestbredden, skriver nettavisen Times of Israel.

Det var 1. juli 2016 at bilen til den jødiske familien ble beskutt da de kjørte utenfor byen Hebron på Vestbredden. Rabbiner Miki Mark ble drept og hans kone Chava ble alvorlig skadet i terrorangrepet. Deres to tenåringer ble også skadet, da familiens bil veltet og landet på taket som følge av angrepet.

En palestiner og hans kone, begge fra Hebron-området, kom raskt til stedet og hjalp de overlevende. De fikk dem ut av bilvraket de var fanget i og ga dem livreddende førstehjelp fram til redningsmannskapene kom til stedet.

Men heltedåden til palestineren, som ikke er navngitt i media, ble ikke godt mottatt i hans lokalsamfunn. På grunn av at han hadde hjulpet den jødiske familien ble han utsatt for grov trakassering og drapstrusler i hjembyen. Situasjonen ble så vanskelig at han til slutt måtte rømme sitt eget hjem.

Israelske myndigheter ønsket å hjelpe palestineren og ga ham midlertidig tillatelse til å bo og jobbe i Israel. Arbeidstillatelsen gikk imidlertid ut i 2018. Siden den gang har han vært arbeidsledig, bodd i telt og levd i limbo i Israel.

Etter at hans tragiske situasjon ble kjent i en TV-reportasje på Channel 12 ble det startet en kampanje i Israel for å gi ham, kona og sønnen permanent oppholdstillatelse. Mange israelere har stilt seg bak kampanjen, inkludert flere ledere i bosetterbevegelsen. De ble hørt. Tirsdag 6. august overrakte innenriksminister Deri oppholdstillatelsen til palestineren og hans familie.

Deri hyllet mannen for hans «uselviske og edle» handling og sa at nå kunne han og familie begynne et nytt liv i Israel. Oppholdstillatelsen gjør at mannen kan bo og jobbe i Israel og får full tilgang på sosiale ytelser.

Bosetter-leder Yossi Dagan, leder av Samaria regionale råd, har kjempet for at palestineren skulle få oppholdstillatelse. Han sier det er det «moralske og rettferdige å gjøre for en mann som har risikert eget liv for å redde jøder».

Artikkelen fortsetter under annonsen

For tre år siden fortalte palestineren om hvordan han reddet en av ungene, den 15 år gamle Pedaya Mark, da han kom til det kaotiske ulykkesstedet.

– Jeg tok tak i gutten og ga ham en klem. Jeg ga ham litt vann og påførte jod på såret og bare fortsatte å fortelle ham at dette kom til å gå bra. Det spilte ingen rolle for meg om det var en ulykke eller et terrorangrep. Det var irrelevant. Dette var mennesker, barn, som trengte hjelp. Og hvis jeg kan hjelpe så vil jeg hjelpe, fortalte palestineren til media etter hendelsen.

– Gud sendte en araber for å hjelpe oss, sa en av tenåringene i bilen.

Bilen som familien satt i da den ble beskutt av terrorister fredag ettermiddag (Foto: IDF)
Den jødiske familien satt fast i bilvraket etter terrorangrepet, men ble reddet av et palestinsk ektepar. (Foto: IDF)

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise