Gråter og skjelver av frykt etter nok en rakettalarm

Videoen av Reut Shpilmans vettskremte barn har gått viralt i Israel.

8 år gamle Ori Shpilman ristet av frykt i over 20 minutter etter at rakettalarmen hadde sluttet å ule. (Foto: Skjermdump)

En video av vettskremte og gråtende småbarn i et bomberom i byen Ashkelon – etter nok en rakettalarm – fremhever frustrasjonen blant innbyggerne i Sør-Israel over de vedvarende angrepene mot regionen.

Videoen ble spilt inn tirsdag kveld, da rakettalarmen like før midnatt begynte å ule i kystbyen med over 140.000 innbyggere. Timer tidligere var det avfyrt to raketter mot en annen by lenger sør. Denne gangen var det bare en falsk alarm, men det var til liten trøst for barna til Reut Shpilman, som gråt og ristet av frykt i familiens bomberom. Shpilman mener mange ikke forstår hvilken anspent og vanskelig situasjon innbyggerne i Sør-Israel lever under.

– Det er veldig frustrende, det gapet mellom å forstå hva som skjer her i sør og hvordan livet bare går videre i områdene utenfor alarmene, sier hun.

I Ashkelon har innbyggerne drøyt 30 sekunder på seg til å komme i sikkerhet når rakettalarmen begyner å ule. I områder som ligger enda nærmere Gazastripen er tiden enda kortere, helt nede i 10-15 sekunder.

– På 30 sekunder må vi få fire barn til bomberommet, som ligger på utsiden av huset. Vi kan ikke fortsette som dette, forteller en oppgitt firebarnsmor.

Videoen er vist over 110.000 ganger et døgn etter at den ble publisert. Videoen viser hvordan tre av hennes barn er i sjokk inne i bomberommet:

הי אתם שם למעלה, אתם שומעים?? כאן בדרום חיים במציאות בלתי אפשרית! באיזה מדינה בעולם נותנים שירו על האזרחים שלהם???? באיזה??ביבי, עם כל ההישגים שלך, אם ישנם אזרחים שחיים תחת פחד יומיומי! לא עשית כלום!! עדיף שתלך הביתה!! מעל 10 שנים אתה בשלטון! חאלס! אין את מי להאשים!

Publisert av ‎רעות שפילמן דרייר‎ Tirsdag 26. november 2019

Datteren Ori, som er 8 år gammel, rister og gråter og sier til moren at hun ikke ønsker å gå tilbake til huset, selv om rakettalarmen har sluttet å ule. 6 år gamle Jonatan har rynker i pannen og skjelver av frykt mens han beveger seg mot moren. Minstemann, 3 år gamle Noam, klamrer seg fast til moren.

– Jeg vil ikke at det skal være mer krig, sier Ori mens leppene dirrer.

Videoen ble spilt inn 20 minutter etter at alarmen hadde ult, men barna lot seg ikke roe ned. Videoen viser opplevelsen til én av titusenvis av familier som i årevis har måtte leve med en vedvarende rakett-trussel fra Gaza.

– Disse bildene gjentar seg hver gang alarmen går. Dette er virkeligheten som vi lever i, sier Shpilman, i et intervju som er gjengitt i Times of Israel.

Siden Israel trakk seg ut av Gaza i 2005 er det avfyrt over 20.000 raketter mot sivile i Sør-Israel. Bare det siste året har palestinske terrorister avfyrt nesten 2000 raketter. I løpet av 12. og 13. november ble det avfyrt over 450 raketter mot Israel. Flere ble avfyrt mot Ashkelon og andre byer nær Gaza.

Det siste året er sju personer drept og flere titalls skadet – flere alvorlig – i de palestinske rakettangrepene. Men rakettene forårsaker ikke bare fysiske skader. De psykiske skadene er også store. Tusenvis av israelere tar hvert år kontakt med myndighetene for å få traumebehandling. Det har de siste årene vært en kraftig økning i antallet israelere som trenger slik behandling.

Denne videoen viser panikken under et rakettangrep mot Sderot tirsdag:

Forrige artikkelNorge skrur stadig opp støtten til PLOs propagandakontor
Neste artikkelEkstrem palestinsk barnemishandling
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Bjarte Bjellås ble journalist i MIFF fra 1. januar 2017. Etter journaliststudier jobbet han i Fædrelandsvennen og Vennesla Tidende.