Frykten for raketter gjør at mange i Nord- og Sør-Israel vurderer å flytte

Nesten hver tredje innbygger i de utsatte områdene vurderer å flytte.

Slik så det ut på innsiden av et bolighus i Ashkelon som ble truffet av en rakett lørdag morgen. (Foto: Det israelske politiet)
Slik så det ut på innsiden av et bolighus i Ashkelon som ble truffet av en rakett lørdag 4. mai. (Foto: Det israelske politiet)

Nesten en av tre innbyggere i det sørlige og nordlige Israel vurderer å flytte av sikkerhetshensyn, viser en spørreundersøkelse. Mens innbyggerne i Sør-Israel har havnet i skuddlinjen i konflikter mellom Israel og palestinske terrorgrupper på Gazastripen, blir innbyggerne i nord truet av Hizbollah i Sør-Libanon og iransk tilstedeværelse i Syria, skriver Times of Israel.

I lys av dette vurderer 31 prosent av innbyggerne i disse områdene å flytte. Undersøkelsen er gjort av Knessets forsknings- og informasjonssenter. Det er flest innbyggere i nord, 36%, som vurderer å flytte, mens det er 28% av innbyggerne i det sørlige Israel som vurderer det samme.

Til tross for at det er avfyrt 2600 raketter mot Sør-Israel bare i løpet av de siste to årene alene, regnes likevel Hizbollah og Iran i nord som en enda større trussel. Hizbollah i nord har over 150.000 raketter i sitt arsenal.

Rundt halvparten av innbyggerne i Sør-Israel sier at de ikke føler seg trygge. I nord er det 30% som sier det samme. Totalt sier 40% av dem som bor i de utsatte områdene at de føler seg utrygge. Frykten for raketter er stor.

Selv om alle nye hus bygges med bomberom er det ikke alle eldre hus som har det. Hver tredje innbygger i sør sier at de ikke har et bomberom i nærheten av huset deres. 42% svarer at de ikke har det i huset.

Mange av dem som bor i Nord- og Sør-Israel er også misfornøyd med måten deres situasjon blir dekket på i media. 58% av innbyggerne i sør sier de er misfornøyd med pressen. Også i nord er de misfornøyd med dekningen.

En av dem som er lei av å bli neglisjert er Reut Shpilman. Hun publiserte en video av tre av hennes barn som gråter og skjelver i bomberommet etter en rakettalarm. Målet hennes var å få økt fokus på frustrasjonen som mange i Sør-Israel føler på. Videoen fikk på under ett døgn over 120.000 visninger:

הי אתם שם למעלה, אתם שומעים?? כאן בדרום חיים במציאות בלתי אפשרית! באיזה מדינה בעולם נותנים שירו על האזרחים שלהם???? באיזה??ביבי, עם כל ההישגים שלך, אם ישנם אזרחים שחיים תחת פחד יומיומי! לא עשית כלום!! עדיף שתלך הביתה!! מעל 10 שנים אתה בשלטון! חאלס! אין את מי להאשים!

Publisert av ‎רעות שפילמן דרייר‎ Tirsdag 26. november 2019Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Ingen artikler å vise