Politiet hindret IS-angrep i Jerusalem

To israelske arabere planla et terrorangrep i Jerusalem på Israels uavhengighetsdag.

Her blir en av de mistenkte ført bort av israelsk politi etter pågripelsen i oktober. (Foto: Skjermdump)

Det israelske politiet har frigjort en video av pågripelsen av to israelske arabere tiltalt for terrorisme, etter at de skal ha planlagt et terrorangrep mot militære og sivile mål på vegne av terrorgruppen Den islamske staten (IS). Angrepet skulle skje i Jerusalem under feiringen av uavhengighetsdagen.

De to pågrepne er 21 år gamle Ahmed Jabbis 19 år gamle Basel Abidat fra Jebel Mukaber i Øst-Jerusalem. De ble arrestert i oktober basert på konkret etterretning som ledd i et planlagt raid, skriver avisen Jerusalem Post.

– Natt til 28. oktober 2019, raidet flere titalls grensepolitibetjenter to hus samtidig i landsbyen Jebel Mukaber. Dette var en planlagt operasjon, vi hadde informasjon om hvor de mistenkte holdt til og så fort forholdene lå til rette for det, pågrep vi dem, sier en undercover-politi som fulgte aksjonen.

De to mistenkte fikk opplest tiltalen i retten i Jerusalem søndag 1. desember. Ifølge tiltalen har de to vært aktive på IS-tilknyttede nettsider siden 2016. På disse sidene ble terrorgruppens religiøse og politiske meldinger spredt, i tillegg til instruksjoner om hvordan man kan lage bomber og utføre angrep.

De to israelske araberne ble pågrepet av det israelske politiet etter en koordinert aksjon. (Foto: Skjermdump video)

I juli skal Abidat ha forsøkt å komme seg til Sinaihalvøya i Egypt via Jordan, for å bli med i en IS-celle der. Han ble forhindret fra å krysse grensen av jordanske sikkerhetsstyrker. Jabbis skal ha samlet inn rundt 5300 kroner som han overførte til et mellomledd som skulle gi pengene videre til IS.

I september diskuterte de mistenkte om de skulle gjennomføre et angrep i Jerusalem eller mot en IDF-base i Jordandalen. Målet skulle være å drepe så mange sivile eller militære som mulig i forbindelse med terrorangrepet.

De to skal ha snakket om å få tak i automatiske skytevåpen og gjennomføre et skyteangrep på Safar-torvet i Jerusalem, i tillegg til et angrep mot en markering av uavhengighetsdagen ved Sultandammen i Jerusalem. Hvis de ikke klarte å få tak i skytevåpen var planen å bruke kniver i angrepet.

Selv om Israel i stor grad har unngått å bli rammet av IS-angrep, er flere israelske arabere arrestert på mistanke om koblinger til IS. Flere har ønsket å utføre terrorangrep på vegne av den sunnimuslimske ekstremistgruppen.

– Det israelske politiet og politiets enheter for terrorbekjempelse vil fortsette å arbeide for å forhindre ethvert terrorangrep i Israel, forklarer politiet.

Flere titalls israelsk-arabere er også arrestert etter at de har kommet tilbake fra Syria etter å ha kjempet for terrorgruppen. Israel frykter at deres erfaring fra slagmarken i Syria vil gjøre at de etablerer et terrornettverk i Israel eller gjennomfører angrep her. Det antas at flere av de israelske araberne som dro til Syria for å kjempe for IS ble drept i kamphandlinger.

Forrige artikkel– Når noen sier «din skitne sionist», mener de egentlig «din skitne jøde»
Neste artikkelVil at Israel og Hamas inngår 5-årig våpenhvile
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Bjarte Bjellås ble journalist i MIFF fra 1. januar 2017. Etter journaliststudier jobbet han i Fædrelandsvennen og Vennesla Tidende.