Israelere planla bombeangrep for Hamas

Skulle sprenge en bombe ved et busstopp på vegne av terrorgruppen.

To israelske beduiner planla å sprenge en bombe på et busstopp ved det travle kjøpesenteret. (Foto: Bilu Center)

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

To israelske beduiner skal ha planlagt å gjennomføre et bombeangrep på vegne av Hamas, ifølge den israelske sikkerhetstjenesten Shin Bet. De to mennene er nå tiltalt for terrorplanlegging, skriver Jerusalem Post.

Ifølge tiltalen skal de to beduinene ha planlagt et angrep mot et busstopp ved kjøpesenteret Bilu i det sentrale Israel. Planene ble forhindret da Shin Bet pågrep 30 år gamle Mahmoud Maqdad den 15. august.

Maqdad, som har beduin-israelsk mor og en palestinsk far fra Gaza, er gift med en kvinne som bor på den Hamas-kontrollerte Gazastripen. Derfor har han hatt tillatelse til å veksle mellom beduinlandsbyen Shaqib al-Salam i Negevørkenen i Israel, og byen Rafah sør på den palestinske enklaven.

En slik mulighet til å bevege seg mellom Israel og Gazastripen er det ikke alle som har. Maqdad ble derfor oppsøkt og rekruttert av Hamas.

Ifølge Shin Bet ble han først rekruttert til å samle inn etterretning for den palestinske terrorgruppen, men i løpet av de siste månedene skal han ha blitt instruert og trent i å utføre et bombeangrep i Israel.

30 år gamle Mahmoud Maqdad skal ha planlagt å gjennomføre et bombeangrep på vegne av Hamas. (Foto: Shin Bet)

Etterforskningen viste at 30-åringen hadde jobbet for Hamas siden slutten av 2019. Han skal blant annet ha gitt terrorgruppen informasjon om hvor Israel hadde utplassert rakettforsvaret Iron Dome.

Under sitt siste besøk på Gazastripen fikk han opplæring i hvordan han skulle montere en bombe og instruksjoner om hvordan gjennomføre et angrep. Maqdad fikk også penger fra terrorgruppen ved flere anledninger.

Da han returnerte til Israel i juni 2020 kjøpte han inn materialer og begynte å montere bomben slik han hadde fått instruksjoner om av Hamas. Samtidig begynte han å se etter steder som kunne være potensielle mål. Til slutt valgte han et busstopp ved kjøpesenteret Bilu i det sentrale Israel.

Men angrepet ble det aldri noe av. Maqdad fikk kalde føtter og trakk seg. Han valgte å brenne opp de eksplosive materialene han hadde kjøpt inn for å produsere bomben. Like etterpå ble han pågrepet.

Hans 32 år gamle bror, Ahmad Maqdad, er også tiltalt i saken. Han skal ha deltatt i angrepsplanene. I tillegg skal ni andre familiemedlemmer ha bidratt med noen av materialene som skulle bli brukt i bomben.

Det er ikke første gang Hamas rekrutterer israelske statsborgere til å utføre spionasje eller terror for dem. Også den libanesiske terrorgruppen Hizbollah prøver å rekruttere israelske arabere til å utføre terror i Israel:

Forrige artikkelSier Gantz vil godkjenne 5000 nye boliger i bosetninger
Neste artikkelEU advarer Serbia og Kosovo mot å flytte sine ambassader til Jerusalem
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Bjarte Bjellås ble journalist i MIFF fra 1. januar 2017. Etter journaliststudier jobbet han i Fædrelandsvennen og Vennesla Tidende.