– Israel går i søvne mot enstatsløsning

- De fleste jødiske israelere ønsker ikke å bo i en tonasjonal stat, selv ikke om den har et lite jødisk flertall. Langt mindre om jødene er en minoritet som lever på palestinernes nåde, skriver kommentator Sever Plocker.
Hvorfor går israelere i søvne mot en énstatsløsning? spør kommentator Sever Plocker (innfelt). (Illustrasjonsfoto: Ido Kenan, Wikimedia Commons og Michael Summers, flickr.com)
Hvorfor går israelere i søvne mot en énstatsløsning? spør kommentator Sever Plocker (innfelt). (Illustrasjonsfoto: Ido Kenan, Wikimedia Commons og Michael Summers, flickr.com)

«Alle trenger å lese om Israel på miff.no.» Hvis du er enig, trenger vi deg som medlem av MIFF slik at skoleelever og andre kan få israelske perspektiver gratis tilgjengelig på norsk. Bare en liten brøkdel av våre nettgjester er medlemmer. Klikk her for å registrere deg nå (fra kr. 4,- per uke)

Hvorfor går israelere i søvne mot en énstatsløsning? spør kommentator Sever Plocker i en artikkel i Israels nest største avis Yedioth Aharonoth 3. november.

Hvor er masseprotestene? Hvor er de hundretusener av folk ut i gatene? Hvorfor kan vi ikke se og høre dem?

Plocker mener israelerne bør protestere på at regjeringen ikke presenterer nye fredsinitiativ og fortsetter med bygging på Vestbredden som han finner skadelig. Kommentatoren ser ikke ut til å ha illusjoner om åpne grenser og at en ekte fred kan komme over natten, men han ønsker å skille  Israel klart fra den palestinske befolkningen på Vestbredden. En énstatsløsning, mener han, “vil være en klar risiko for våre liv og livene til våre barn”.

– Helvete på jorden i dette landet, legger han til.

– De fleste av oss er ikke forberedt på å leve i en tonasjonal stat [felles stat for palestinere og jøder], selv om den har et lite jødisk flertall. Langt mindre om jødene er en minoritet som lever på palestinernes nåde, skriver Plocker.

Men veteranjournalisten ser ikke noen bevegelse mot en løsning med to stater for to folk. Han ønsker seg en ny protestbevegelse mot utbygging av bosetninger og det han ser som en aksept for en énstatsløsning. Organisasjonen Peace Now er ikke mer enn en syltynn skygge av seg selv, skriver han.

Det er ikke økonomien som er problemet i Israel. I 2013 hadde lønnede arbeider en reell inntektsvekst på 5,5 prosent, husholdningens sparing øker og forskjellene ble redusert, ifølge Plocker. Han mener alle de som tier til utviklingen eller fokuserer på å mobilisere motstand i sosioøkonomiske spørsmål, bør vite at de gir en hånd til ødeleggelsen av zionismens og jødenes flere generasjoner lange drøm.

Plockers argumenter ligner på argumentene til den venstreorienterte forfatteren Amos Oz, som MIFF gjenga i januar 2013. Dagens regjeringskoalisjon er “den mest anti-zionistiske i Israels historie” fordi den overser den demografiske trusselen, mener Oz.

 

Israelernes syn

Plocker har rett i at jødene i Israel frykter å komme i mindretall i en énstatsløsning. Dette var en viktig motivasjon for å trekke seg helt ut av Gaza i 2005. Derfor er det også veldig få som ønsker å annektere hele Vestbredden og gi palestinerne der stemmerett.

Samtidig frykter israelerne for militær opptrapping av konflikten dersom de oppgir sikkerhetskontrollen i Judea og Samaria. Erfaringene fra tilbaketrekningene fra Sør-Libanon og Gaza-stripen er ikke gode.

Mange israelere vil innvende mot Plocker at videre byggeaktivitet i jødiske bydeler i Øst-Jerusalem og i bosetningsblokker på Vestbredden ikke trenger å være noe hinder for en løsning med to stater for to folk. Tvert imot, er det israelere som håper videre israelsk utbygging kan være med på å motivere palestinerne til å komme til reelle forhandlinger. Etter over 40 år med utbygging av bosetninger på Vestbredden, dekker ikke bosetningens inngjerdede eller patruljerte områder mer enn 3 prosent av arealet.

Andre israelere tenker at jødene på sikt vil forbli i en stort flertall også dersom de palestinske byene på Vestbredden skulle bli en del av Israel. Dette bygger de blant annet på tall som de hevder viser at antall palestinere i området er betydelig færre enn i offisielle statistikker.

Les mer om hvordan israelere (og MIFF) tenker om en palestinsk stat ved å klikke her.Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Ingen artikler å vise