Rekordlav støtte til tostatsløsning

Både israelere og palestinere mister troen på en framtidig tostatsløsning.

Israels versjon. (Illustrasjonsfoto: GPO)
Nå støtter under halvparten av israelerne en tostatsløsning, ifølge en fersk spørreundersøkelse. (Illustrasjonsfoto: GPO)

Støtten til en tostatsløsning i den israelsk-palestinske konflikten er på det laveste nivået på to tiår, ifølge en undersøkelse gjengitt i Jerusalem Post.

Bare 49% av israelerne og 43% av palestinerne støtter en slik løsning i dag, ifølge undersøkelsen som ble avsluttet i juni. Til sammenligning var det 71% av israelerne og 57% av palestinerne som støttet en tostatsløsning i 2010.

Det er Dr. Khalil Shikaki, direktør ved Palestinian Center for Policy and Survey Research i Ramallah og Dr. Dahlia Scheindlin fra Tami Steinmetz Center for Peace Research ved universitet i Tel Aviv som har stått bak undersøkelsen. De har utført en felles undersøkelse de siste åtte årene.

Til tross for at støtten til en tostatsløsning er på full fart nedover er det likevel den mest populære planen for å løse den israelsk-palestinske konflikten.

19% av israelske jøder foretrekker derimot en enstatsløsning, mens 15% støtter annektering uten å gi palestinere fulle rettigheter. 8% mener den beste løsningen på konflikten er å fordrive palestinerne.

På palestinsk side er det 9% som foretrekker en enstatsløsning. 17% ønsker å løse konflikten ved å fordrive jødene fra området. 8% mener det beste er å opprette en stat i det “historiske Palestina” uten fulle rettigheter til jøder.

Tallene er basert på en ansikt-til-ansikt spørreundersøkelse av 2150 palestinere i juni. 1403 palestinere ble intervjuet på Vestbredden, mens 747 av dem ble intervjuet på Gaza. 1600 israelere ble intervjuet over telefon. Det inkluderer 1200 israelske jøder, 200 israelske arabere og 200 israelske bosettere på Vestbredden. Feilmarginen er på 2,5 prosent.

Spørreundersøkelsen er sponset av EU, FN og Japan.

Forrige artikkelErik W. Koritzinsky ser tilbake
Neste artikkelMIFF avslører Operasjon Dagsverks feil og ensidighet ord for ord
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Bjarte Bjellås ble journalist i MIFF fra 1. januar 2017. Etter journaliststudier jobbet han i Fædrelandsvennen og Vennesla Tidende.