Beklaget drap på 14.000 kurdere på 1930-tallet

Recep Tayyip Erdogan er den første tyrkiske statsministeren som beklager folkemordet på kurdere som pågikk mellom 1936 og 1939.

Prime Minister of Turkey Addresses Security Council Summit
Erdogan kom med beklagelsen under en pressekonferanse onsdag. Foto: Eskinder Debebe, UN Photo.

23. november ble en historisk dag. Ikke bare for Tyrkia som stat, men for kurderne som folk. For første gang beklaget en tyrkisk statsminister et folkemord på 13.806 kurdere i perioden 1936-1939. Drapene skjedde i byen Dersim, som nå heter Tunceli.

Situasjonen mellom kurderne i Tyrkia og i Sør-Kurdistan (Irak) har vært svært spent det siste halve året. Kampene mot den kurdiske geriljagruppen PKK har blusset opp igjen, etter flere år med våpenhvile. Den tyrkiske regjeringen har lovet å knuse opprørerne, dersom de ikke legger ned våpnene.

Beklagelsen kom under en fjernsynsdekket pressekonferanse. Hvor inderlig den etterlengte erkjennelsen var, vil nok også bli drøftet.

– Dersom det er behov for en unnskyldning på vegne av staten, dersom det er etter boken, vil jeg beklage – og jeg beklager, uttalte statsminister Recep Tayyip Erdogan.

Forrige artikkelMye helse for pengene
Neste artikkel– Israels demokrati er trygt
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Kenneth O. Bakken (f. 1985) har jobbet deltid som journalist for MIFF helt fra år 2004. Fra 1. januar 2011 ble han ansatt på fulltid. Bakken har mastergrad i teologi og misjon fra Fjellhaug Internasjonale Høgskole i Oslo. Tlf. 47 17 67 80 E-post kenneth@miff.no
- Bli fastgiver til MIFF på 10 sekund! -