– Israelske droner hjelper kurdiske opprørere

Den tyrkiske dagsavisen Zaman siterer tyrkiske etterretningskilder om et samarbeid mellom Israel og kurdiske opprørere i Det kurdiske arbeiderpartiet (PKK).
Israelsk Heron-drone. (Skjermdump: Kanal 10/ YouTube)
Israelsk Heron-drone. (Skjermdump: Kanal 10/ YouTube)

«Alle trenger å lese om Israel på miff.no.» Hvis du er enig, trenger vi deg som medlem av MIFF slik at skoleelever og andre kan få israelske perspektiver gratis tilgjengelig på norsk. Bare en liten brøkdel av våre nettgjester er medlemmer. Klikk her for å registrere deg nå (fra kr. 4,- per uke)

PKK er regnet som terrorist-organisasjon både av Tyrkia, USA og EU. Israel har lenge hatt samarbeid med kurdiske grupper. Men i et forsøk på å holde et godt forhold til Tyrkia, har nok Israel latt forbindelsene til kurderne ligge på et nokså lavt nivå. Når tyrkerne nå velger å ha dårlig forhold til Israel, er det rimelig at Israel styrker forbindelsen til kurderne.

I november 2011 fløy israelske droner av typen Heron over det sørlige Tyrkia og samlet informasjon om hvor tyrkiske tropper holdt til, ifølge Zaman. Det hjalp PKK til å etablere treningsleirer i Nord-Syria i nærheten av områder i Tyrkia hvor de tyrkiske grensepostene var forholdsvis svake.

Sammenlign også med denne nyhetsmeldingen fra 4. januar 2012.

Det har vært en melding om at Israels utenriksminister Avigdor Lieberman har planlagt en rekke tiltak mot Tyrkia, blant annet å hjelpe PKK. Han har benektet dette.

Nevnte artikkel i den tyrkiske avisen Zaman fortalte også at Kenan Yildizbakan, et PKK-medlem som ledet et kurdisk angrep på den tyrkiske marinebasen Iskenderun i 2010, har vært en rekke ganger i Israel. Angrepet førte til syv døde og seks sårede tyrkiske soldater.

Avisen meldte også at tyrkiske sikkerhetsstyrker frykter at iranske revolusjonsgardister vil angripe amerikanske mål i Tyrkia. Det kan for eksempel være den amerikanske ambassaden eller generalkonsulatet.

Kilde: En artikkel på nettstedet til den israelske avisen Israel Hayom, fra Associated Press og staben i den israelske avisen. Lest 18. januar 2012.

 Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Forrige artikkelObamas ubrytelige bånd til Israel [video]
Neste artikkelTyrkia islamistisk?
Odd Myrland var redaktør av MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus fra 1994 til 2016. I en enda lengre periode har han vært leder for MIFFs lokalforening i Stavanger. Fra 2016 fortsetter Myrland som redaksjonell medarbeider for MIFF. Før Myrland ble pensjonist hadde han en lang karriere som lærer, sist som lærer i økonomifag på Sola videregående skole. Han har også skrevet boken "Med ryggen mot havet", som tar for seg Midtøsten-konflikten frem til 1980-tallet. Tlf. 958 86 977/ 51 58 01 65 E-post: odd@miff.no

Ingen artikler å vise