Historisk besøk på Kypros

I dag reiser Benjamin Netanyahu til Kypros. Det er første gang i historien at en israelsk statsminister drar på offisielt besøk til øya. Det signaliserer en radikal endring i forholdet mellom de to landene.
President Dimitris Christofias fra Kypros og statsminister Benjamin Netanyahu. (Foto: GPO)
President Dimitris Christofias fra Kypros og statsminister Benjamin Netanyahu. (Foto: GPO)

Rundt 3500 israelere benytter hvert år sjansen til å gifte seg borgerlig på Kypros. Men det er aller første gang en israelsk statsminister tar den 30 minutter lange flyturen til øya på offisielt statsbesøk. Dette vitner om det nye, gode forholdet mellom de to landene som har vokst frem de siste årene. President Dimitris Christofias fra Kypros besøkte Israel i fjor. Det hadde da gått elleve år siden sist gang et kypriotisk statsoverhode hadde besøkt Israel.

Sikkerhets- og energispørsmål står på toppen av sakskartet i Netanyahus møter med kypriotiske ledere.

 

Kypros er viktig partner i regionen

Kypros er blitt en viktig partner for Israel i regionen, forteller en diplomatisk kilde til Jerusalem Post. Sammen med Hellas, Bulgaria og Romania blir Kypros sett på som en allianse som yter en motbalanse til Tyrkia. Israels forhold til Kypros har forbedret seg etter at forholdet til Tyrkia har blitt forverret de siste fire årene. Det samme er tilfelle med Hellas.

 

Samarbeid om energi og naturgass

Israelerne ser på Kypros som en mulig brobygger til Europa, spesielt når det gjelder energi. Det kan bli aktuelt å anlegge en gassrørledning fra israelske offshore-installasjoner til Kypros, hvor naturgassen videre kan bli transportert i rør til Europa. Delek kraftverk er interessert i å få i gang et partnerskap med Kypros og bygge et anlegg der gass fra begge landene kan bli behandlet og sendt videre til utlandet derfra.

Kypros åpnet denne uken den andre budrunden for letelisenser i sine havområder. Noble Energy fra USA har funnet store mengder naturgass de siste årene. For fem år siden var de det eneste selskapet som bød på letelisens. Noble Energy har også funnet store gassforekomster i israelsk farvann.

– Det er mange måter vi kan samarbeide om gass på en gjensidig gunstig måte, sier en diplomatisk kilde til Jerusalem Post.

Israel og Kypros har det siste året inngått avtaler vedrørende naturgassfeltene i Middelhavet.

– Vi vil understreke at vi ønsker mer samarbeid i framtiden. Netanyahus besøk gir et klart signal og styrker allerede eksisterende fellesinteresser, sier Israels ambassadør til Kypros, Michael Harari, til avisen Cyprus Weekly. Harari fortsatte med å si at et energisamarbeid med Kypros gir mye mening, men at samarbeidet fortsatt må bli definert.

 

Ser på muligheter for sikkerhetssamarbeid

Netanyahus besøk kommer kun en måned etter at den kypriotiske utenriksministeren Demetris Eliades var i Tel Aviv og undertegnet en avtale om utveksling av informasjon mellom landenes etterretningsbyråer. Eliades sa den gang at gassfunnene har åpnet for helt nye samarbeidsområder. Handelsminister Praxoulla Antoniadou kom kun kort tid etterpå til Israel med en handelsdelegasjon.

En israelsk tjenestemann sier til European Jewish Press at samtalene også vil fokusere på ”trusler mot regional sikkerhet”, og at Irans atomtrussel også vil bli nevnt.

– Vi kommer til å ta opp spørsmålene om Iran og fredsprosessen, akkurat som vi ville gjøre med et hvert annet medlem av EU, sier tjenestemannen.

Det har versert rykter om at Israel vil spørre Kypros om å bruke en militær flybase på øya, men tjenestemannen sier at han ikke er kjent med om dette skal diskuteres.

 

Anstrengt forhold mellom Tyrkia og Kypros

Kypros har gjennom lang tid vært i dyp konflikt med Tyrkia, som siden 1974 har okkupert de nordlige delene av øya. Forholdet har blitt enda mer anstrengt etter at Kypros bestemte seg for å utvikle naturgassfeltene utenfor øya.

Tyrkia har kraftig sagt i fra at de mener Kypros ikke har lov til å ignorere de tyrkisk-kypriotiske rettighetene til disse naturressursene. Tyrkia har truet med ”nødvendig respons” hvis Kypros fortsetter med utviklingsplanene sine.

De siste årene er også forholdet mellom Israel og Tyrkia kraftig nedkjølt, men det er ikke den eneste grunnen til at Jerusalem og Nicosia finner sammen. – Det er nok av andre positive grunner til samarbeid, uten at man vurderer en tredje part i bildet, sier en israelsk tjenestemann til Jerusalem Post.

 

Økt positivt samarbeid mellom Kypros og Israel

Kypros spilte en viktig rolle da de nektet en Gaza-flåte å seile fra sine havner i fjor. Flåten ble til slutt avverget. Spesialordren fra den kypriotiske president om å nekte skip tillatelse til å seile mot Gaza fra Kypros er fortsatt aktiv.

Kypros var også raskt ute med å sende helikopter og fly til Israel for å hjelpe til med å slukke brannen i Karmel-skogen ved Haifa i 2010. I juli 2011 sendte Israel 10 generatorer til Kypros for å avhjelpe en elektrisitetsmangel da konfiskerte iranske eksplosiver eksploderte ved en marinebase og et av Kypros hovedkraftverk ble satt ut av drift.

Den israelske presidenten, Shimon Peres, besøkte Kypros for to måneder siden.

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise