USA-unnskyldning kan redde Tyrkia og Israel

24 pakistanske soldater ble med en feil drept i november av amerikanske soldater. Tirsdag beklaget USA hendelsen, etter krav fra Islamabad.

- Vi beklager tapene som rammet det pakistanske militæret, sa USAs utenriksminister Hillary Clinton tirsdag. (Foto: USAs delegasjon i Geneve)
- Vi beklager tapene som rammet det pakistanske militæret, sa USAs utenriksminister Hillary Clinton tirsdag. (Foto: USAs delegasjon i Geneve)

Situasjonen er slettes ikke ulik den Israel står overfor når det gjelder Tyrkia. I mai 2010 forsøkte skipet Mavi Marmara å bryte sjøblokaden rundt Gaza-stripen og den israelske marinen bordet skipet. De ble angrepet straks de kom om bord og ni tyrkiske statsborgere ble drept. Forrige måned brukte utenriksminister Avigdor Lieberman amerikanernes unnskyldningsnekt som et eksempel på at Israel slettes ikke trenger å beklage overfor Ankara.

– Pakistanerne krevde en unnskyldning av USA, men amerikanerne sa “aldri”. Så når de kommer og presser oss mot å beklage Marmara-hendelsen, på grunn av det ene eller det andre problemet det skaper, da må du selv til beste venner kunne si “nei”. Ellers vil ingen respektere deg, hevdet han.

Erdogan ødela avtale
Jerusalem Post
spør en regjeringskilde om denne logikken betyr at Israel nå vil følge i amerikanernes fotspor og beklage. Kilden svarer at “Israel er rede til å nærme seg Tyrkia igjen, som er i begge parters interesse.”

En annen kilde hevder Tyrkia og Israel allerede hadde kommet fram til en avtale i fjor sommer, da en FN-rapport rundt hendelsen nettopp var blitt publisert. Israel skulle beklage menneskelige feil begått på båten, mens Tyrkia skulle normalisere forholdet til Israel igjen og regne saken for et lukket kapittel. Men i siste liten bestemte Tyrkias statsminister Recep Tayyip Erdogan seg for å legge til enda et punkt: At Israel opphever blokaden av Gaza-stripen. Dermed falt hele avtalen i grus.

Forrige artikkelCanada ber FN droppe Durban III-konferansen
Neste artikkelIsraels økonomi merker finanskrisen
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Kenneth O. Bakken (f. 1985) har jobbet deltid som journalist for MIFF helt fra år 2004. Fra 1. januar 2011 ble han ansatt på fulltid. Bakken har mastergrad i teologi og misjon fra Fjellhaug Internasjonale Høgskole i Oslo. Tlf. 47 17 67 80 E-post kenneth@miff.no