Tyrkisk domstol vil dømme israelske offiserer til 18.000 år i fengsel

Flere hundre tyrkiske demonstranter ropte «Død over Israel» da rettssaken ble innledet tirsdag. De fortsetter retorikken og kampen til de voldelige provokatørene fire israelske toppoffiserer er tiltalt for å ha drept.

Demonstranter utenfor rettssalen i Istanbul. (Skjermdump fra Kanal10)
Demonstranter utenfor rettssalen i Istanbul. (Skjermdump fra Kanal10)

Tyrkiske påtalemyndigheter har framsatt krav om flere livstidsstraffer for fire israelske toppoffiserer som var i tjeneste da skipet Mavi Marmara ble bordet  i mai 2010. Gir juryen medhold til siktelsen, kan tidligere forsvarssjef Gabi Ashkenazi, tidligere øverstkommanderende for marinen Eliezer Marom, tidligere øverstkommanderende for luftforsvaret Amos Yadlin og tidligere etterretningssjef i luftforsvaret Avishay Levi få 18.000 år i fengsel – ikke til sammen, men her for seg

Ingen av de tiltalte offiserene er tilstede i Tyrkia, og ingen av dem er blitt varslet som part i saken. Tyrkia vil heller ikke ha mulighet til å iverksette noen straff så lenge offiserene befinner seg i Israel eller andre land som ikke vil vurdere noen utlevering til Ankara. Derfor blir det hele sett på i Israel som politisk teater.

Tyrkerne ser ut til å ta det på blodig alvor både innenfor og utenfor rettssalen. Tiltalen er på 144 sider. 490 vitner, inkludert provokatører og journalister som var ombord på Mavi Marmara, skal avlegge vitnemål. Utenfor var  en større folkemengde samlet da rettssaken ble innledet. Noen demonstranter holdt opp banner med teksten “Hva er forskjellen? Hitler = Israel”. Andre ropte “Død over Israel” og “Morder Israel, kom dere ut av Palestina!”. Jihadistenes kamprop “Allah Akbar” var også å høre, ifølge Yedioth Aharonoth.

 

Kenguru-rett

– Denne ‘kenguru-retten’ viser at det ikke er noen interesse på tyrkernes side til å reparere forholdet til Israel, mener utenriksminister Avigdor Lieberman.

– I stedet for å samarbeide med Israel for å løse problemene i regionen, skaper de tyrkiske myndigheter mer unødvendig konflikt og spenning. Vi har respekt for Tyrkia og deres innbyggere, men vil ikke be om unnskyldning for å oppfylle våre plikt til å forsvare israelske innbyggere, sier Lieberman.

– Dette har ingenting å gjøre med lov og rettferdighet, sier Yigal Palmor, talsmann i utenriksdepartementet, ifølge Jerusalem Post.

Ni tyrkiske provokatører ble drept da de møtte israelske soldater med vold under bordingen av Mavi Marmara. En FN-rapport fra 2010 erklærte den israelske sjøblokaden av Gaza-stripen lovlig. Den bekreftet at tyrkerne hadde brukt vold mot israelske soldater, men kritiserte også Israel for bruk av “uproporsjonal” makt mot aktivistene.

 

Forrige artikkelGratulasjoner fra Israel til Obama
Neste artikkelNy koptisk pave ser frem til “frigjøring” av Jerusalem
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.