Israel ønsker å skvære opp med Tyrkia

Jerusalem har gitt Ankara beskjed om at de ønsker en mer "positiv dynamikk" mellom de to landene, enn det som har vært tilfellet de siste årene.
Tyrkias statsminister Recep Tayyip Erdogan (Foto: UNAOC, flickr.com)
Tyrkias statsminister Recep Tayyip Erdogan (Foto: UNAOC, flickr.com)

Siden Israels marine bordet det tyrkiske skipet Mavi Marmara på vei mot Gaza-stripen med hjelpeforsyninger i mai 2010, har forholdet mellom de to tidligere alliansepartnerne i Midtøsten stadig forverret seg. Ni tyrkere mistet livet etter at en gruppering blant aksjonistene gikk til fysisk angrep på de israelske soldatene.

Først nektet Israel overhode å komme Ankara i møte med innrømmelser. Statsminister Recep Tayyip Erdogan har krevd erstatning til de etterlattes familier og en uforbeholden beklagelse. En uavhengig israelsk granskning av hendelsen har også avslørt noen kritikkverdige forhold hos forsvarsminister Ehud Barak og statsminister Benjamin Netanyahu i prosessen i forkant av raidet.

Fornyet vennskap på vei?
Men de siste månedene har blant annet Netanyahu begynt å snu i dette spørsmålet og ønsker å knytte bånd på nytt mellom de to nasjonene. Søndag sendte derfor regjeringen et brev til sine tyrkiske kolleger, i håp om å få satt i gang en normaliseringsprosess.

En regjeringskilde forklarer at borgerkrigssituasjonen i Syria burde knytte Ankara og Jerusalem tettere sammen enn noen gang før.

– Det er mange grunner til at den nåværende situasjonen ikke er tilfredsstillende. Begge sider har interesse av å forbedre forholdet. Først og fremst på grunn av Syria, der den økende fragmenteringen fører til at våpen faller i hendene på en rekke ekstremistgrupperinger. Men det er også mange andre grunnet til at Tyrkia og Israel burde se fordelen av å ha et mer positivt forhold, uttalte kilden til Jerusalem Post.

Hvilke innrømmelser Israel skal være villige til å komme med for å løsne opp i situasjonen, sier vedkommende ingenting om.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise