Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

– Forholdet mellom Israel og Hellas vil bestå

Israels statsminister Benjamin Netanyahu (f.h.), under et statsbesøk i Hellas for tre år siden. Her sitter han i møter med sin tidligere kollega George Papandreou. (Foto: Statsministerens kontor i Hellas, flickr.com)
Israels statsminister Benjamin Netanyahu (f.h.), under et statsbesøk i Hellas for tre år siden. Her sitter han i møter med sin tidligere kollega George Papandreou. (Foto: Statsministerens kontor i Hellas, flickr.com)
På tross av at Israel forsøker å normalisere forholdet til Tyrkia, sier Hellas' nye ambassadør i Tel Aviv at det gode forholdet vil bestå.

Forholdet mellom Tyrkia og Hellas har vært dårlig helt siden grekerne vant sin uavhengighet fra Det ottomanske riket i 1821. I ettertid har fire store kriger mellom dem funnet sted. Men relasjonene mellom Ankara og Jerusalem har ikke vært anstrengt lenger enn siden mai 2010, da israelske soldater bordet skipet Mavi Marmara og ni tyrkiske statsborgere ble drept. Det hører med til historien at de israelske soldatene ble angrepet av en mindre gruppe aksjonister, i det de kom ombord.

Israel har nå beklaget drapene overfor tyrkiske myndigheter, i et håp om å gjenopprette de varme forbindelsene som tidligere har eksistert mellom landene. Samtidig har forbindelsene med Athen blitt langt bedre i samme periode, under den tidligere greske statsministeren George Papandreou. Kypros har også fått tettere bånd til Jerusalem, siden den gang.

Men på tross av at begge disse landene er sterke fiender av Tyrkia lover Hellas’ nye ambassadør i Tel Aviv, Spiros Lambridis, at det ikke vil ramme forbindelsene. Tvert om tror han at Jerusalems forsøk på å reparere skadene kan være en stabiliserende faktor for regionen, skriver Jerusalem Post.

Israels viseambassadør på Kypros, Shani Cooper, har uttalt til lokalpressen at «normaliseringen av relasjonene mellom Tyrkia og Israel er et viktig bilateralt steg, som ikke vil påvirke noen forhold Israel har med andre land. Israel vil fortsette å ha tette bånd til Kypros og fortsette å styrke dem som vi har gjort de siste årene.» Landets handelsminister Giorgos Lakkotrypis sier at Israels statsminister Benjamin Netanyahus beklagelse til Ankara «var ventet».

– Jeg kan forsikre om at vi overvåker situasjonen og vil forsvare vår stats suverene rettigheter, sier Lakkotrypis, som frykter at tettere relasjoner mellom Tyrkia og Israel vil svekke relasjonene til Kypros.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart