– Jeg donerer kompensasjon til Hamas

Tyrkiske Mehmet Tunc, som var ombord Mavi Marmara-båten mai 2010 og venter på kompensasjon fra Israel, vil gi alt han får til terrorgruppen Hamas.

Mavi Marmara-skipet. (Foto: Yasin Onat, flickr.com)
Mavi Marmara-skipet. (Foto: Yasin Onat, flickr.com)

Israel har beklaget dødsfallet til ni tyrkiske statsborgere ombord i Mavi Marmara-skipet, da det ble bordet av israelske soldater i mai 2010. Skipet var en del av en hel flåte på vei mot Gaza-stripen, i protest mot sjøblokaden.

Neste uke skal Israel og Tyrkia forhandle om hvor mye kompensasjon Jerusalem må ut med til de etterlatte og de som var ombord i Mavi Marmara denne dagen. Tyrkeren Mehmet Tunc, som selv var en av demonstrantene på båten, lover at han vil donere alt han får til terrorgruppen Hamas. “Ikke én eneste tyrkisk lire” skal gå til ham selv, lover Tunc ifølge Yedioth Aharonoth.

Partene står svært langt fra hverandre når det gjelder hvor mye Israel må punge ut med i denne saken, for å få normalisert relasjonene med Ankara og forhindre rettsforfølgelser mot daværende militærledelse og soldatene i aksjonen. Mens Jerusalem mener 6 millioner er nok å betale totalt sett, krever Tyrkia at hver familie av de etterlatte skal motta 6 millioner hver.

Israel står fast på at deres soldater ble angrepet straks de bordet Mavi Marmara-skipet og at det er årsaken til dødsfallene. En uavhengig israelsk granskning har også frikjent soldatene, men kritisert blant annet tidligere forsvarsminister Ehud Barak og statsminister Benjamin Netanyahu for flere forhold i forkant av aksjonen.

Forrige artikkelTo palestinerne drept etter skuddveksling med IDF
Neste artikkelAbbas stanser ensidige FN-tiltak
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Kenneth O. Bakken (f. 1985) har jobbet deltid som journalist for MIFF helt fra år 2004. Fra 1. januar 2011 ble han ansatt på fulltid. Bakken har mastergrad i teologi og misjon fra Fjellhaug Internasjonale Høgskole i Oslo. Tlf. 47 17 67 80 E-post kenneth@miff.no