Tyrkia krever større innrømmelser fra Israel

Israel og Tyrkia er enige om hvor mye penger de etterlatte etter Mavi Marmara-hendelsen skal få. Men Ankara ønsker at israelerne skal innrømme at bordingen av båten var en "urettmessig handling".
Mavi Marmara-skipet. (Foto: Yasin Onat, flickr.com)
Mavi Marmara-skipet. (Foto: Yasin Onat, flickr.com)

«Alle trenger å lese om Israel på miff.no.» Hvis du er enig, trenger vi deg som medlem av MIFF slik at skoleelever og andre kan få israelske perspektiver gratis tilgjengelig på norsk. Bare en liten brøkdel av våre nettgjester er medlemmer. Klikk her for å registrere deg nå (fra kr. 4,- per uke)

Den tyrkiske avisen Hürriyet melder at årsaken til mangelen på framgang i forsoningssamtalene mellom Ankara og Jerusalem, er at Tyrkia krever større innrømmelser. Visestatsminister Bülent Arinc forklarer at det ikke er uenigheter rundt størrelsen på kompensasjonen til de etterlatte etter Mavi Marmara-hendelsen som er problemet.

– I de første møtene med israelerne viste de ingen motstand i forhold til dette. Men i det andre møtet, sa de at de kun ville definere utbetalingene som billighetserstatning, fordi de frykter at kompensasjon [som innrømmelse for urettmessig handling] vil skape presedens i andre saker, som ikke er interessant for oss, sier Arinc.

– Pengene er ikke problemet. Det er to problematiske områder. Den første er at Israel burde akseptere å utbetale disse pengene på grunn av sin urettmessige handling. Ingenting mindre enn det vil bli akseptert. Og for det andre venter vi på at de skal realisere vårt tredje krav for samarbeid med Tyrkia, som er å gjøre livet lettere for palestinerne, hevder han.

Ni tyrkiske statsborgere døde 22. mars 2010, da israelske marinesoldater bordet Mavi Marmara-båten som var på vei mot Gaza-stripen. En uavhengig israelsk rapport har kritisert statsminister Benjamin Netanyahus, daværende forsvarsminister Ehud Baraks og forsvarsledelsens arbeid i forkant av militæraksjonen.Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Ingen artikler å vise