Erdogan styrket i lokalvalg tross korrupsjon og mindre demokrati

Ved det nasjonale valget i 2011 fikk statsminister Recep Tayyip Erdogans parti like under 50 % av stemmene. Ved lokalvalget 30. mars ble oppslutningen nesten like stor.

Tyrkias statsminister Recep Tayyip Erdogan (Foto: Serdar Kilic, flickr.com)
Tyrkias statsminister Recep Tayyip Erdogan (Foto: Serdar Kilic, flickr.com)

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.


Ved lokalvalget søndag 30. mars 2014 gikk Erdogans parti tilbake fra like i underkant av 50% til nesten 46 %. Til tross for dette mener de fleste at Erdogan kom styrket ut av valget. Det nest største partiet fikk snaut 28 %.

 

Diktatoriske tendenser

Mange hadde håpet at velgerne ville straffe Erdogan for hans manglende demokratiske sinnelag. Mange kritikere er blitt fengslet. Det tiltaket som kanskje er blitt mest kjent i det siste, er at Erdogans regjering har stengt av først Twitter, så YouTube, i hvert fall delvis. Stengningen av Twitter er opphevet av en domstol. Kanskje blir tiltakene redusert nå etter lokalvalget.

 

Korrupsjon

Det som fikk Erdogan til å tenne, var at noen la ut på Twitter og YouTube stoff som skulle vise at Erdogans regjering, og Erdogan selv, er korrupt. Blant annet ble det lagt ut noe som angivelig skulle være en samtale mellom Erdogan og hans sønn, og hvor det ble snakket om store beløp på en måte som antydet korrupsjon.

 

Ikke tiltro blant velgerne

Valgresultatet forteller at opposisjonen ikke har kommet langt verken med anklager om korrupsjon eller om mindre demokrati. Kanskje velgerne mener at andre ikke er bedre, kanskje tror de ikke på anklagene i det hele tatt.

 

Valgfusk

Opposisjonspartiene anklager regjeringen for valgfusk. Blant annet forlanger et opposisjonsparti ny opptelling i hovedstaden Ankara. Regjeringen svarer at valget i alt vesentlig var rettferdig, og dens kandidat i Ankara fikk et lite flertall.

 

Forfølge motstandere

Ifølge nyhetsbyrået Reuters, brukte Erdogan seierstalen etter valget til å true sine motstandere. Han betegner dem som “terrorister” og “en ondskapsfull allianse”. De skulle få betale dyrt.

 

Hæren kan ikke gripe inne

En leser i kommentarspalten til Jerusalem Post mener hæren bør kunne gripe inn i Tyrkia slik som det skjedde i Egypt. En annen leser svarer at hæren i Tyrkia ventet for lenge. Erdogan har skiftet de sekulære høyere offiserer med mer islamistiske. Det samme har han for øvrig gjort med dommere i Høyesterett og andre viktige domstoler.

 

Forrige artikkel751 antisemittiske hendelser i USA i 2013
Neste artikkelPalestinske områder stiger på listen over forfølgelsesland
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Odd Myrland var redaktør av MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus fra 1994 til 2016. I en enda lengre periode har han vært leder for MIFFs lokalforening i Stavanger. Fra 2016 fortsetter Myrland som redaksjonell medarbeider for MIFF. Før Myrland ble pensjonist hadde han en lang karriere som lærer, sist som lærer i økonomifag på Sola videregående skole. Han har også skrevet boken "Med ryggen mot havet", som tar for seg Midtøsten-konflikten frem til 1980-tallet. Tlf. 958 86 977/ 51 58 01 65 E-post: odd@miff.no