Israel og Tyrkia i samtaler om gassavtale

- Dette er tegn på at normaliseringsprosessen er godt i gang, sier den israelske energiministeren Yuval Steinitz.
Plattform på Leviathan-feltet utenfor kysten av Israel. (Arkivfoto: UK in Israel, flickr.com)
Plattform på Leviathan-feltet utenfor kysten av Israel. (Arkivfoto: UK in Israel, flickr.com)

Etter en seks år lang periode uten offisielle møter mellom israelske og tyrkiske regjeringsmedlemmer, møttes energiministrene for begge landene på torsdag for samtaler om en gassavtale. Det er nå snakk om at Israel skal eksportere gass til Tyrkia og Europa, forteller Jerusalem Post.

Den israelske ministeren, Yuval Steinitz, møtte den tyrkiske energiministeren Berat Albayrak under World Energy Councils energikongress i Istanbul. Møtet var ikke bare det første offisielle besøket mellom de to landene siden den nylige tilnærmingen. I tillegg var det første gang siden Mavi Marmara-hendelsen i 2010 at ministre fra begge landene møttes.

– Dette er et symbol på normaliseringsprosessen som nettopp startet mellom Israel og Tyrkia, sa Yuval Steinitz i en direktesendt pressekonferanse for tyrkiske journalister.

– Jeg kom hit på vegne av den israelske regjeringen og det israelske folket. Jeg er sikker på at folk flest er ivrige etter å se fred og stabilitet i regionen forårsaket av økonomisk samarbeid mellom Tyrika og Israel, sa den israelske energiministeren.

De to ministrene samtalte om muligheten for å eksportere israelsk gass til Tyrkia, i tillegg til hvordan energisektoren kan utnyttes for å stabilisere regionen, ifølge det israelske energidepartementet.

Israels energiminister Yuval Steinitz. (Foto: GPO)
Israels energiminister Yuval Steinitz. (Foto: GPO)

Steinitz beskrev møtet med kollega Albayrak som «svært godt». Allikevel la han vekt på at Israel vurderer avtaler med andre land, inkludert Egypt, og en potensiell gassrørledning til Kypros, som Tyrkia har et fiendtlig forhold til.

For bare to uker siden møtte Steinitz den greske og den kypriotiske energimisteren for å samtale om å legge gassrørledning fra Israel til Kypros og videre derfra til Hellas.

Torsdagens møte mellom Steinitz og Albayrak fant sted rett etter at interessenter i det israelske Leviatan-reservoaret signerte en eksportavtale med Jordan. Dermed skal Jordan forsynes med rundt 45 milliarder kubikkmeter gass av Leviatan.

– Det tyrkiske alternativet er svært viktig. Derfor har vi bestemt å opprette dialog mellom begge regjeringene for å undersøke muligheten for et sånt prosjekt, sa Steinitz

I tillegg fortalte den israelske energiministeren at Israel nå har rundt 900 milliarder kubikkmeter naturgass, men at landet kommer til å lete etter mer gass i havområdet.

– Vi kommer til å fortsette dialogen mellom våre to land de kommende månedene, la Steinitz til.

Humanitære saker, som å forsyne palestinerne i Gaza og på Vestbredden med energi og elektrisitet, ble også tatt opp under møtet.

– Israel ønsker ethvert tyrkisk initiativ som kan forbedre livene til folket i Gaza velkommen. Selvsagt er vi varsomme når det gjelder sikkerheten vår, men det å forbedre livene til vanlige palestinere er ikke mot vår interesse. Hvis den tyrkiske regjeringen og tyrkiske firmaer vil involvere seg for å skape en bedre tilværelse for mennesker på Gazastripa, vil Israel gjøre sitt beste for å gjøre det mulig, sa Steinitz.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise