Israel og Tyrkia utnevner nye ambassadører

Normaliseringsprosessen er i gang etter at både Israel og Tyrkia offisielt har utnevnt hver sine ambassadører.

Israelsk og tyrkisk flagg. (Illustrasjonsfoto: Privat via Jerusalem Post)
Israelsk og tyrkisk flagg. (Illustrasjonsfoto: Privat via Jerusalem Post)

Det israelske utenriksdepartementet utnevnte på tirsdag landets nye ambassadør til Tyrkia. Dette kommer som en naturlig følge av at landene har gjenopprettet diplomatiske forbindelser. Diplomaten Eitan Na’eh er Israels første ambassadør til Tyrkia siden 2011, forteller Times of Israel.

Utnevnelsen av Na’eh skjedde i etterkant av Tyrkias kunngjøring om at ambassadør Kemal Okem skulle representere landet i Israel. Denne kunngjøringen er nå blitt offisiell.

Forholdet mellom Israel og Tyrkia ble surt etter det tyrkiske skipet Mavi Marmara forsøkte å bryte sjøblokaden av Gaza i 2010. Israelske soldater som bordet skipet, ble møtt med voldelig motstand.

I sommer gjenopprettet landene forbindelsene ved å undertegne en avtale. En del av avtalen var at Israel skulle betale omlag 160 millioner kroner som kompensasjon til familiene av tyrkerne som ble drept i konfrontasjonen med israelske soldater ombord på Mavi Marmara. Til gjengjeld skulle individuelle israelske statsborgere ikke holdes kriminelt eller finansielt ansvarlige for hendelsen.

Tidligere denne måneden skrev landene under på en gassavtale, som viser hvor godt normaliseringsprosessen er i gang.

Israels president Shimon Peres ønsket i desember 2009 den nye tyrkiske ambassadøren Ahmet Oguz Celikkol velkommen (Foto: Israelsk UD, Flickr)
Israels president Shimon Peres ønsket i desember 2009 den nye tyrkiske ambassadøren Ahmet Oguz Celikkol velkommen (Foto: Israelsk UD, Flickr)

Den israelske ambassadøren Na’eh ble født i Haifa og ble del av utenriksdepartementet i 1991.

I løpet av hans lange karriere har Na’eh spesialisert seg innenfor Tyrkia, ifølge en uttalelse fra utenriksdepartementet. I 1993 var han stasjonert i Ankara som andre- og førstesekretær.

Fra 1997 til 1999 tjente Na’eh som visegeneralkonsul for presse og informasjon ved det israelske konsulatet i Chicago. Senere jobbet han som leder for den tyrkiske, greske og kypriotiske avdelingen i Jerusalem.

Eitan Na’eh har også vært Israels ambassadør i Azerbaijan fra 2001 til 2005, og ble senere seniordirektør i nasjonalsikkerhetsrådet innenfor statsministerens kontor.

Siden 2013 har Na’eh tjent som viseambassadør i London, hvor han opparbeidet seg mye erfaringen innenfor økonomi, politikk og offentlig diplomati.

Dagen etter at Israel kunngjorde deres ambassadør, erklærte også tyrkiske myndigheter at Kemal Okem blir deres ambassadør til Israel, ifølge Times of Israel.

Okem er spesialist innenfor utenrikspolitikk og skal stå svært nær Erdogan.

Forrige artikkelArabiske land anklager Iran for å sponse terror
Neste artikkelUSA viderefører sanksjoner mot Iran
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.
- Bli fastgiver til MIFF på 10 sekund! -