Erdogan vil stanse «jødifisering» av Jerusalem

Den omstridte tyrkiske presidenten oppfordrer muslimer om å strømme til Tempelhøyden.
Recep Tayyip Erdogan går til angrep på Israel. (Foto: Berk Özkan/Flickr)
Recep Tayyip Erdogan går til angrep på Israel. (Foto: Berk Özkan/Flickr)

Den tyrkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan skal i et møte med statsministeren for de palestinske selvstyreområdene, Rami Hamdallah, ha diskutert hvordan den såkalte «jødifiseringen» av Jerusalem kan stanses. Den tyrkiske presidenten skal ha uttalt at det er nødvendig å stå samlet for å beskytte Jerusalem mot det han kaller et forsøk på «jødifisering», ifølge det palestinske nyhetsbyrået Ma’an.

– Hver dag Jerusalem er under okkupasjon er en fornærmelse mot oss, skal Erdogan ha sagt i en tale i Istanbul tidligere på dagen, ifølge Times of Israel.

I den samme talen skal presidenten også ha advart USA mot å flytte ambassaden til Jerusalem. Erdogan skal også ha omtalt Israel som «rasistisk og diskriminerende» og oppfordret muslimer om å strømme til Tempelhøyden i Jerusalem. Uttalelsene mot Israel er de krasseste fra den tyrkiske presidenten siden de to landene gjenopptok de diplomatiske forbindelsene i fjor etter seks år fravær.

– En som systematisk krenker menneskerettighetene i sitt eget land bør ikke forkynne moral til det eneste demokratiet i regionen, sier det israelske utenriksdepartementet i et krast svar på uttalelsene til Erdogan.

Påstandene om at Jerusalem blir «jødifisert» blir avvist på det sterkeste. Israelske myndigheter sier byen er åpen for alle religioner. Jerusalem er den helligste byen i jødedommen og den tredje helligste byen i islam. Tidligere anklager om at Israel forsøker å gjøre byen mer jødisk har ført til utbrudd av bråk og voldshandlinger.

– Israel beskytter jøders, muslimers og kristnes fulle rett til tilbedelse. Det vil vi fortsette å gjøre til tross for disse grunnløse påstandene, uttaler departementet.

Israels sikkerhetsminister Gilad Erdan kaller uttalelsene fra de tyrkiske presidenten grunnløse og advarer mot at de kan være potensielt farlige.

– Erdogans ord er totalt grunnløse og helt virkelighetsfjerne. Dessverre kan slike uttalelser om Jerusalem og Tempelhøyden tenne fyr på byen og skade sikkerheten til beboerne og besøkende, sier Erdan, ifølge nyhetsbyrået Arutz Sheva.

 

  • Hjelp MIFF å formidle israelernes perspektiver og rette opp det falske bildet av Israel. Bli medlem av MIFF. Prisen for å være medlem av MIFF er fra kr. 4,- per uke.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise