FAKTA OM ISRAELSKE PARTIER

Fungerende partileder: Benjamin Ben-Eliezer (etter at Ehud Barak trakk seg i januar 2011) Stiftet: 1968 Antall Knesset-medlemmer etter valget i 2009: 13, men står nå kun igjen med 8 representanter, etter partisplittelsen i januar 2011 (19 i 2006) Politisk plassering: Sentrum-venstre Tidligere ledere: Levi Eshkol (1968-69), Golda Meir (1969-74), Yitzhak Rabin (1974-77 og 1992-95), Shimon Peres (1977-92, 1995-97 og 2003-05), Ehud Barak (1997-2001), Benjamin Ben-Eliezer (2001-2002) og Amran Mitzna (2002-2003), Amir Peretz (2003-2007), Ehud Barak (2007-2011), Benjamin Ben-Eliezer (2011-) Ideologisk grunnlag: Sosialdemokratisk, arbeiderzionistisk. Kampsaker: Ønsker å bekjempe fattigdom og å styrke Israels økonomi. Vil minske de sosiale forskjellene i landet. Holdning til palestinerne: Ønsker å skape en palestinsk stat, som kan leve side om side med Israel, gjennom diplomatiske kompromissløsninger. Jerusalem er Israels "forente" hovedstad, sier partiprogrammet. Partiet har likevel i flere tidligere anledninger, gått med på å forhandle om deling av byen. Det israelske arbeiderpartiet er et sosialdemokratisk parti, som ble dannet etter sammenslåing av de tre partiene Mapai, Ahdut Ha'avodah og Rafi. Mapai og Arbeiderpartiet gav Israel alle sine statsministere, frem til Menachem Begins valgseier for Likud i 1977. Aps ideologiske visjon for Israel er basert på verdiene til den jødiske arbeiderbevegelsen, som igjen er et produkt av den sosiale erfaringen og kulturelle arven til det jødiske folk. Partiet er pragmatisk i sin tilnærming til politikken, og anerkjenner nødvendigheten av kompromiss både i innenriks- og utenrikspolitikken. Dette hevder de vil skape politisk stabilitet, samtidig som det fremmer Israels fundamentale interesser. Deres politiske plattform innleder med å si at "Arbeiderpartiet vil streve etter å skape en ny virkelighet hvor det ikke finnes terrorisme eller krig og hvor voldsomme økonomiske ressurser ikke lenger skal bli øremerket til våpenkappløpet" i Midtøsten. Valget i 2009 var det dårligste i Arbeiderpartiets historie, da de endte opp med 13 mandater. I januar 2011 ble partiet splittet i to på grunn av Arbeiderpartiets deltakelse i regjeringen til statsminister Benjamin Netanyahu. Det var misnøye blant annet fordi man mente regjeringen ikke hadde lagt nok innsats i forhandlingene med palestinerne. Partileder Ehud Barak og fire andre Knesset-representanter valgte å bryte ut og dannet sitt eget parti, Ha'atzmeut. De tre gjenværende Ap-ministrene trakk seg umiddelbart fra regjeringen. Den ene av dem, Benjamin Ben-Eliezer, ble utnevnt som midlertidig partileder. Les mer: Klikk her for å søke på Porten til Midtøstens artikler om "Arbeiderpartiet". En hovedkilde til opplsyningene på denne siden er Jewish Virtual Library.  

Fungerende partileder: Benjamin Ben-Eliezer (etter at Ehud Barak trakk seg i januar 2011)
Stiftet: 1968
Antall Knesset-medlemmer etter valget i 2009: 13, men står nå kun igjen med 8 representanter, etter partisplittelsen i januar 2011 (19 i 2006)
Politisk plassering: Sentrum-venstre
Tidligere ledere: Levi Eshkol (1968-69), Golda Meir (1969-74), Yitzhak Rabin (1974-77 og 1992-95), Shimon Peres (1977-92, 1995-97 og 2003-05), Ehud Barak (1997-2001), Benjamin Ben-Eliezer (2001-2002) og Amran Mitzna (2002-2003), Amir Peretz (2003-2007), Ehud Barak (2007-2011), Benjamin Ben-Eliezer (2011-)
Ideologisk grunnlag: Sosialdemokratisk, arbeiderzionistisk.
Kampsaker: Ønsker å bekjempe fattigdom og å styrke Israels økonomi. Vil minske de sosiale forskjellene i landet.
Holdning til palestinerne: Ønsker å skape en palestinsk stat, som kan leve side om side med Israel, gjennom diplomatiske kompromissløsninger. Jerusalem er Israels “forente” hovedstad, sier partiprogrammet. Partiet har likevel i flere tidligere anledninger, gått med på å forhandle om deling av byen.

Det israelske arbeiderpartiet er et sosialdemokratisk parti, som ble dannet etter sammenslåing av de tre partiene Mapai, Ahdut Ha’avodah og Rafi. Mapai og Arbeiderpartiet gav Israel alle sine statsministere, frem til Menachem Begins valgseier for Likud i 1977. Aps ideologiske visjon for Israel er basert på verdiene til den jødiske arbeiderbevegelsen, som igjen er et produkt av den sosiale erfaringen og kulturelle arven til det jødiske folk. Partiet er pragmatisk i sin tilnærming til politikken, og anerkjenner nødvendigheten av kompromiss både i innenriks- og utenrikspolitikken. Dette hevder de vil skape politisk stabilitet, samtidig som det fremmer Israels fundamentale interesser. Deres politiske plattform innleder med å si at “Arbeiderpartiet vil streve etter å skape en ny virkelighet hvor det ikke finnes terrorisme eller krig og hvor voldsomme økonomiske ressurser ikke lenger skal bli øremerket til våpenkappløpet” i Midtøsten.

Valget i 2009 var det dårligste i Arbeiderpartiets historie, da de endte opp med 13 mandater. I januar 2011 ble partiet splittet i to på grunn av Arbeiderpartiets deltakelse i regjeringen til statsminister Benjamin Netanyahu. Det var misnøye blant annet fordi man mente regjeringen ikke hadde lagt nok innsats i forhandlingene med palestinerne.

Partileder Ehud Barak og fire andre Knesset-representanter valgte å bryte ut og dannet sitt eget parti, Ha’atzmeut. De tre gjenværende Ap-ministrene trakk seg umiddelbart fra regjeringen. Den ene av dem, Benjamin Ben-Eliezer, ble utnevnt som midlertidig partileder.

Les mer:
Klikk her for å søke på Porten til Midtøstens artikler om “Arbeiderpartiet”.

En hovedkilde til opplsyningene på denne siden er Jewish Virtual Library.

 

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Forrige artikkelFAKTA OM ISRAELSKE PARTIER
Neste artikkelFAKTA OM ISRAELSKE PARTIER
Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i Med Israel for fred (MIFF). Myrland ble i 2020 kåret av The Algemeiner «topp hundre personer som positivt påvirket jødisk liv» og av Jewish News Syndicates «40 mest innflytelsesrike talsmenn for Israel i sosiale medier». Myrland utviklet nettstedet miff.no på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.

Ingen artikler å vise